دوشنبه , 19 آذر 1403
جدیدترین مقالات
بوی بد دهان

“بوی بد دهان” از علل تا درمان

ممکن است شما هم گاهی حس کرده باشید که دهانتان بوی بدی می‌دهد. این امر می‌تواند باعث شود شما از حضور در کنار افراد دیگر احساس ناراحتی کنید. فکر می‌کنید عمده‌ترین عامل بوی بد دهان چیست؟ نام دیگر بوی بد دهان هالیتوزیس است. هالیتوزیس می‌تواند علل مختلفی داشته باشد اما عمده‌ترین دلیل آن عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره هالیتوزیس و درمان‌های ساده‌ی آن بدست آورید.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: همه چیز درباره کامپوزیت دندان


علل اصلی بوی بد دهان

دلایل و بیماری های زیادی می تواند باعث ایجاد بوی نامطبوع در دهان و دندان شود که در اینجا به برخی از موارد اشاره می کنیم:

  • غذا: تجزیه ذرات غذا در دهان و اطراف دندان شما می تواند باعث افزایش باکتری ها و ایجاد بوی بد شود.
  • دخانیات: افراد سیگاری و مصرف کنندگان دخانیات دهانی نیز به احتمال زیاد به بیماری لثه و هالیتوزیس مبتلا می شوند.
  • بهداشت نامناسب دندان: اگر روزانه به دندانها و زبانتان مسواک نزنید و نخ دندان نکشید، ذرات غذا در دهان شما باقی می ماند و باعث ایجاد بوی نامطبوع در دهانتان می شود.
علل بوی بد دهان
  • ترشح بزاق کم: بزاق به پاکسازی دهان کمک می کند و ذراتی را که باعث بوی بد دهان می شوند ؛ از بین می برد.
  • دارو ها: برخی از دارو ها می توانند به طور غیر مستقیم با ایجاد خشکی دهان بوی بدی را از طریق دهان انتشار دهند؛ مانند: داروی آموکسی سیلین.
  • عفونت: هالیتوزیس می تواند ناشی از عفونت دندان و یا پوسیدگی دندان، بیماری های لثه و یا زخم های دهان ایجاد شود.
  • عفونت بینی و گلو: عفونت یا التهاب مزمن در بینی، سینوس ها یا گلو می تواند باعث ایجاد بوی نامطبوع در دهان شود.
حتما بخوانید
وسایل کامپوزیت

از دیگر عوامل علت هالیتوزیس، بیماری هایی مانند برخی از وجود سرطان ها و بیماری های گوارشی مانند: ریفلاکس معده یا مری که می توانند بوی تنفسی متمایزی را ایجاد کنند.


برای مطالعه بیشتر: سیر تا پیاز سنگ لوزه


درمان‌های بوی بد دهان

برای کاهش بوی بد دهان و کمک به جلوگیری از ایجاد حفره‌های دهانی که غذا در آنها می‌ماند یا پایین آمدن احتمال بروز بیماری‌های لثه بهترین راه این است که بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. با توجه به علت بروز مشکل، راه‌های درمان متفاوتی برای رفع هالیتوزیس وجود دارد. اگر دندانپزشک احتمال بدهد منشأ بوی بد دهان شما مربوط به یک عارضه‌ی دیگر یا پیش‌زمینه‌ی یک بیماری است، حتما شما را به پزشک دیگری معرفی خواهد کرد.

رفع بوی بد دهان

اگر علت هالیتوزیس مربوط به محیط دهان یا بیماری‌های مرتبط با دهان و دندان باشد، دندانپزشک اقداماتی را برای کمک به رفع مشکل شما انجام خواهد داد.

دهان‌شویه‌ها و خمیردندان‌ها، اولین از بین برنده‌های بوی بد دهان

در صورتی‌که دلیل بوی بد دهان‌تان تجمع باکتری و وجود پلاک‌های دندانی باشد، دنداپزشک‌ حتما یک دهان‌شویه‌ی مناسب برای از بین بردن باکتری‌ها به شما معرفی خواهد کرد. او احتمالا خمیردندان‌های ضدباکتری به شما توصیه می‌کند که باکتری‌های ایجادکننده‌ی پلاک دندان را از بین می‌برند.

درمان بیماری‌های دهان و دندان

اگر مبتلا به نوعی از بیماری‌های لثه باشید، باید به یک متخصص بیماری‌های لثه (پریودنتیست) مراجعه کنید. بیماری‌های لثه ممکن است باعث جدا شدن لثه از دندان‌ها یا تحلیل رفتن لثه شود. این بیماری‌ها باعث می‌شوند لابه‌لای فضاهای خالی پر از باکتری‌های تولیدکننده‌ی بوی بد دهان شود. بعضی اوقات این باکتری‌ها فقط توسط فرد متخصص از بین خواهند رفت. گاهی هم ممکن است دندانپزشک به شما توصیه کند یک دندان معیوب که عامل تجمع باکتری‌ها و ایجاد بو شده را بکشید یا آن را ترمیم کنید.

حتما بخوانید
قلم کامپوزیت دندانپزشکی

مسواک زدن زبان بوی بد دهان را کاهش می‌دهد

زبان شما محل تجمع باکتری‌هاست؛ بنابراین مسواک زدن زبان می‌تواند بوی بد دهان را کم کند. افرادی که اصطلاحا زبان‌شان بار دارد. مثل سیگاری‌ها یا کسانی که دچار بیماری خشکی دهان هستند، تجمع باکتری‌ها در زبان‌شان شدیدتر است. باید از اسکراپر (لایه‌بردار) زبان برای تمیز کردن زبان‌شان استفاده کنند.

رفع بوی بد دهان

می‌توانید از مسواک‌هایی استفاده کنید که قسمت مخصوص تمیز کردن زبان دارند.

دندان مصنوعی یا اجسام خارجی را که در دهان استفاده می‌کنید تمیز کنید

اگر از دندان مصنوعی یا پلاک‌های اصلاح فک و دندان استفاده می‌کنید یا مجبور به استفاده از گاردهای مخصوص دندان هستید، حتما قبل از گذاشتن‌ خوب تمیزشان کنید. بعد از غذا خوردن هم آنها را خوب بشویید.


شاید این طملب هم برایتان جالب باشد: “فلج تارهای صوتی” از علل تا درمان


از خشکی دهانتان جلوگیری کنید تا مانع هالیتوزیس شوید

برای آنکه دهان به اندازه‌ی کافی مرطوب باشد از سیگار کشیدن اجتناب کنید. به جای خوردن قهوه، نوشیدنی‌های غیرالکلی و الکل که به خشک شدن دهان منجر می‌شوند، آب زیاد بنوشید. برای تحریک ترشح بزاق، آدامس بدون قند بجوید یا آبنبات‌های رژیمی بمکید. اگر خشکی دهان‌تان مزمن یا شدید است به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید. آنها با دارو یا آماده‌سازی بزاق مصنوعی به شما کمک خواهند کرد.

رژیم غذایی خود را با دقت بیشتری انتخاب کنید

همان‌طور که پیش از این هم گفته شد مواد غذایی مصرفی شما در ایجاد بوی دهان مؤثر هستند، پس اگر می‌خواهید دهان‌تان بوی بدی ندهد از خوردن سیر و پیاز اجتناب کنید. حواس‌تان باشد خوردن زیاد خوراکی‌های شیرین هم می‌تواند با هالیتوزیس مرتبط باشد.

حتما بخوانید
ارتودنسی متحرک، اثربخشی و هزینه آن در مقابل ارتودنسی ثابت

مرتب مسواک خود را عوض کنید

وقتی مسواک‌تان تغییر حالت داد یا ساییده شد آن را دور بیندازید. تقریبا هر سه یا چهارماه یکبار مسواک جدیدی بگیرید که موهایی با زبری ملایم دارد.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: با ترک و شکستگی دندان چه کنیم؟


سخن پایانی

در این مطلب درباره بوی بد دهان خواندیم. یادتان باشد که بعد از خوردن غذا مسواک بزنید، حداقل یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید، زبان خود را مسواک بزنید، از خوردن غذا هایی مانند سیر، پیاز و مصرف زیاد غذاهای شیرین خودداری کنید. اینطور از شر هالیتوزیس تا حد زیادی خلاص خواهید شد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

پیشنهاد ما به شما

ایمپلنت فوری دندان با لیزر

ایمپلنت فوری دندان با لیزر

ایمپلنت دندان یک راهکار مؤثر و دائمی برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته است. در …

دیدگاهتان را بنویسید