شنبه , 1 اردیبهشت 1403
بیماری اوریون

همه چیز درباره بیماری اوریون

آیا شما یا کودک دلبندتان تا کنون به اوریون مبتلا شده‌اید؟ اوریون یک عفونت ویروسی است که عمدتاً غدد تولید کننده بزاق که در نزدیکی گوش قرار دارند را درگیر می‌کند. اوریون یک بیماری ویروسی از خانواده سرخک، سرخجه و چندین عفونت رایج است. نام اصلی اوریون از یک کلمه لاتین به معنای « صورت » گرفته شده است.جالب است بدانید که ابتلا به اوریون در میان‌سالی بسیار نادر است. شما درباره علائم و عوارض این بیماری ویروسی چه می‌دانید؟ اگر نگران هستید کودک دلبندتان به این بیماری مبتلا شود پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: درباره سوزش کف پا بخوانید


علائم ابتلا به اوریون

برخی از افراد آلوده به ویروس اوریون، علائمی ندارند و برخی دیگر علائم خفیفی دارند. علائم معمولا حدود دو تا سه هفته پس از مواجهه با ویروس ظاهر می شوند.

نشانه اصلی اوریون، تورم غدد بزاقی است که باعث پف کردن گونه ها می شود. علائم و نشانه های دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشند :

  • درد و تورم غدد بزاقی در یک یا هر دو طرف صورت شما
  • درد هنگام جویدن یا بلعیدن
  • تب
علائم بیماری اوریون
  • سردرد
  • دردهای عضلانی
  • ضعف و خستگی
  • از دست دادن اشتها

برای مطالعه بیشتر: “لمینت دندان”، زیبایی را به خود هدیه دهید


بیماری اوریون چگونه به فرد منتقل می‌گردد؟

اوریون در اثر ویروسی ایجاد می شود که به راحتی از طریق بزاق آلوده از فردی به فرد دیگر سرایت می کند. اگر واکسینه نشده اید، می توانید با تنفس قطرات بزاق فرد آلوده که به تازگی عطسه یا سرفه کرده است، اوریون را دریافت کنید. همچنین می توانید از طریق اشتراک وسایل یا لیوان ها با شخصی که اوریون داشته باشد، مبتلا شوید.

حتما بخوانید
باکلوفن چیست؟ نحوه مصرف و عوارض جانبی

درباره‌ی حمله قلبی چه می‌دانید؟


پیامدهای تاثیرگذار بیماری اوریون

عوارض اوریون نادر است اما برخی از آنها به طور بالقوه جدی هستند.

بیشتر عوارض اوریون شامل التهاب و تورم در برخی از قسمت های بدن مانند موارد زیر است :

  • بیضه ها : این عارضه شایع‌ترین عارضه بیماری در مبتلایان بعد از بلوغ می‌باشد که تا حدود یک سوم افراد بالغ مبتلا به بیماری دچار آن می‌شوند. این عارضه که با تب بالا، درد شدید بیضه‌ها و تورم و قرمزی کیسه بیضه‌ها همراه است در حدود 10 درصد افراد مبتلا باعث مشکلات نازایی می‌گردد. البته این تصور عامه که فرد مبتلا به بیماری اوریون نباید حرکت کند زیرا ممکن است بیضه‌ها متورم شوند از آنجا منشاء می‌گیرد که این عارضه معمولا حدود 10 روز پس از تورم غدد بزاقی ایجاد می‌شود و لذا آن را به حرکت کردن بیمار نسبت می‌دهند که البته مورد قبول نمی‌باشد.
بیماری اوریون
  • مغز : عفونت های ویروسی مانند اوریون می تواند منجر به التهاب مغز (آنسفالیت) شود. انسفالیت می تواند باعث ایجاد مشکلات عصبی شده و تهدید کننده حیات است.
  • غشاها و مایعات اطراف مغز و نخاع : این بیماری که به مننژیت معروف است، اگر ویروس اوریون از طریق جریان خون شما پخش شود و سیستم عصبی مرکزی شما را آلوده کند، می تواند رخ دهد.
  • پانکراس : علائم و نشانه های این بیماری که به پانکراتیت معروف است شامل درد در ناحیه فوقانی شکم، حالت تهوع و استفراغ است.

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: راجع به تالاسمی چه می دانید؟


چگونه از ابتلا بیماری اوریون جلوگیری نماییم؟

بهترین راه برای پیشگیری از اوریون، واکسینه شدن نسبت به این بیماری است. اکثر افراد پس از واکسیناسیون کامل، ایمنی به اوریون پیدا می‌کنند. همچنین ابتلای یکبار به اوریون فرد را نسبت به ابتلای مجدد بیماری ایمن می‌کند.

حتما بخوانید
جوانسازی پوست با ومپایر فیشیال

واکسن اوریون معمولا به صورت ترکیبی از سرخک، سرخچه و اوریون(MMR) است که دارای ایمن ترین و موثرترین شکل واکسن است. تجویز دو دوز واکسن MMR پیش از ورود کودک به مدرسه توصیه می‌شود. این واکسن‌ها باید یکبار بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و یکبار هم بین سنین ۴ و ۶ سالگی به کودک زده شود. توصیه می شود که دانش آموزان کالج، مسافران بین المللی و کارکنان مراقبت‌های بهداشتی نیز واکسن MMR را دریافت کنند. دوز منفرد در جلوگیری از اوریون کاملا مؤثر نیست.

همچنین واکسن اوریون برای افراد زیر توصیه نمی‌شود:

  • افرادی که واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی به آنتی بیوتیک نئومایسین یا هر جزءی از واکسن MMR داشته باشند.
  • زنان باردار یا زنان که در طول چهار هفته آینده قصد دارند باردار شوند.
  • افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی بسیار شدید.
  • کسانی که باید واکسن MMR را دریافت کنند.
واکسن اوریون

اگر واجد شرایط ذکر شده در بالا نیستید، و همچنین در هر کدام از شرایط زیر باید واکسینه شوید:

  • خانمی که باردار نیست اما در سنین باروری است.
  • افرادی که در بیمارستان، مرکز پزشکی، مرکز مراقبت از کودکان یا مدرسه کار می‌کنند.
  • اگر برنامه برای سفربه خارج از کشور یا سفر دریایی دارید.
  • همچنین باید دقت داشته باشید که در صورتی که شدیدا بیمار هستید صبر کنید تا بهبود یابید یا اگر باردار هستید تا بعد از بارداری باید برای دریافت واکسن صبر کنید.
  • از طرفی در صورتی که سرطان دارید یا دچار اختلالات خونی هستید یا مبتلا به بیمارهایی مانند HIV/ ایدز هستید که بر سیستم ایمنی بدن شما تاثیر می‌گذارد یا اینکه واکسن دیگری را در ظرف چهار هفته گذشته دریافت کرده اید یا حتی در حال درمان با داروهایی نظیر استروئیدها هستید که سیستم ایمنی بدن شما را تحت تاثیر قرار می‌دهند بایستی قبل از دریافت واکسن اوریون، با پزشک خود مشورت کنید.
حتما بخوانید
درباره سوزش کف پا بخوانید

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: حفره خشک دندان، دردناک‌ترینِ عارضه‌‌ها


روش‌های درمان اوریون

درمان تورم غدد بزاقی در این بیماران محدود به اقدامات علامت درمانی و نگهدارنده می‌باشد که شامل داروی ضد تب و درد مانند استامینوفن یا بروفن و یا استفاده موضعی از کیسه آبگرم و یا سرد بر روی غدد متورم است. بهتر است غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارند و یا غذاهای ترش که باعث ترشح زیاد بزاق می‌شوند، استفاده نشود. داروی ضدویروس خاصی در این بیماران کاربرد ندارد؛ زیرا بیماری خود به خود بهبود یابنده است و آن چنانکه واضح است مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در درمان این بیماری هیچ جایگاهی نداشته و عملی غیرمنطقی می‌باشد.


حتما بخوانید: سیر تا پیاز ایمپلنت دندان


سخن پایانی

در این مطلب درباره بیماری اوریون خواندیم. مجددا تاکید می‌گردد که واکسن MMR ایمنی بدن را تا حد زیادی در برابر ابتلا به اوریون بالا می‌برد. تزریق واکسن، معمولا عوارض جانبی خاصی را ایجاد نمی‌کند. با این حال ممکن است برخی افراد عوارض کوتاه مدتی را از جمله تب خفیف، جوش و یا درد مفاصل را تجربه کنند. استفاده از این واکسن هیچ عوارض بلند مدتی را ایجاد نمی‌کند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید. سپاس که در مجله دکتر بایا همراه ما بودید.

پیشنهاد ما به شما

بیماری ام اس

بیماری ام اس چیست و آیا کشنده است؟ + بررسی علائم و راه های تشخیص و درمان بیماری MS در سال 2024

این روزها ممکن است نام بیماری ام اس را زیاد بشنویم، اما همه ما با …

دیدگاهتان را بنویسید