دوشنبه , 19 آذر 1403
جدیدترین مقالات
جوش صورت نوزاد

علت و درمان جوش صورت نوزاد

حدود 20 درصد از نوزادان به آکنه صورت مبتلا می‌شوند و تقریباً در همه موارد، این نوع جوش بدون درمان برطرف می‌شود. با وجود اینکه جوش صورت نوزاد ممکن است غیرطبیعی به نظر برسد، بسیار رایج است و تعجب‌آور نیست. نوزاد برای هماهنگی با دنیای بیرون از رحم مادر، تغییرات هورمونی متعددی را پشت سر می‌گذارد که یکی از نشانه‌های آن، جوش صورت نوزاد است. اگر شما هم می خواهید روش های درمان جوش صورت نوزاد را بدانید، ادامه ی متن را مطالعه کنید.

جوش صورت نوزاد یک ماهه چیست؟

آکنه نوزادی یک بیماری پوستی شایع و معمولاً موقتی است که بر روی صورت یا بدن نوزاد ایجاد می‌شود و نتیجه آن برجستگی کوچک قرمز یا سفید، یا همان جوش است. تفاوت آکنه نوزادان در مقایسه با آکنه شیرخواران درکومدون‌های باز، یا جوش‌های سر‌سیاه است، که معمولاً در آکنه نوزادی ظاهر نمی‌شوند. این علائم در آکنه‌های شیرخواران شایع‌تر است. آکنه شیرخواری ممکن است به صورت کیست یا ندول نیز ظاهر شود. در موارد نادر، در صورت عدم درمان ممکن است جای جوش آن باقی بماند.

آکنه نوزادان فقط در چند ماه اول زندگی فرزند شما اتفاق می‌افتد ولی آکنه‌های شیرخواران تا زمانی که فرزند شما 2 ساله شود، می‌تواند دوام داشته باشد. آکنه‌های شیرخواران بسیار کمتر از آکنه‌های نوزادی اتفاق می‌افتد. از دیگر بیماری هایی که سلامت نوزاد شما را تهدید می کند، بیماری اوریون است. در نوشته‌ی “همه چیز درباره بیماری اوریون” این بیماری شرح داده شده است.

دلایل و علت جوش صورت نوزاد

دلایل ایجاد جوش به غیر از تغییرات هورمون نوزاد می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • وجود عفونت‌های قارچی در نوزادان: ممکن است علت بروز این جوش‌ها در نوزادان، قارچ‌ها باشند نه تجمع چربی. جوش‌های سر سفید روی بینی و گونه نوزادان معمولاَ در عرض چند هفته به صورت خود به خودی ازبین رفته و نیازی به درمان یا استفاده از لوسیون ندارند.
  • قرار گرفتن در معرض گرما یا سرما و آفتاب سوختگی: همانطور که قرار گرفتن نوزاد در معرض هوای گرم یا سرد میتواند باعث ایجاد جوش شود، آفتاب سوختگی هم باعث ایجاد جوش های ریزی روی صورت نوزادان می شود.
قرار گرفتن در معرض گرما یا سرما و آفتاب سوختگی
  • هورمونهای مادر: یکی دیگر از علت های جوش صورت نوزادان ، تأثیر هورمونهای بارداری مادر است که بر جریان خون نوزاد تاثیر می گذارد. این هورمون های مادر غدد چربی نوزاد را تحریک می کند و باعث تشکیل جوش بر روی پیشانی، چانه، گونه و پلک (و گاهی اوقات سر، گردن، پشت و قسمت بالای قفسه سینه) می شود.
  • حساسیت به دارو و غذا: اگر نوزاد شما جوش های چرک دار با مرکز کمرنگ دارد ممکن است به دلیل حساسیت به دارو و غذا (ناشی از شیر مادر) یا حتی نیش حشرات و یا با عامل ویروسی ایجاد شده باشد. این جوش های پوستی معمولا خارش دارند و کمی اذیت کننده هستند و در تمام نقاط بدن امکان بروز دارند. اگر این جوش ها از بین نرفتند بهتر است به پزشک مراجعه کنید. با مطالعه نوشته ی “هر آنچه درباره کهیر باید بدانید” اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید.
  • اگزما: اگزما جوش قرمز رنگی می باشد که ممکن است در واکنش به چیزی به وجود آمده باشد و باخارش همراه است.
حتما بخوانید
با فواید روغن نارگیل آشنا شوید

نکات برخورد با جوش نوزاد

پوست نوزادان بسیار حساس است، بنابراین هر روشی که برای درمان آکنه در نظر می‌گیرید، باید کاملا با ملایمت و نرمی باشد. در واقع روش‌هایی که شما برای پوست خود یعنی در بزرگسالی استفاده می‌کنید، برای پوست نوزاد مناسب نیست. برای درمان آکنهٔ نوزادی این نکات را در نظر داشته باشید:

  • به متخصص اطفال مراجعه کنید: پزشک متخصص توصیه‌های مفیدی با توجه به شرایط نوزادتان ارائه می‌کند. همچنین ممکن است داروهای خاصی که دوز مناسب نوزادان دارد، تجویز کند. اگر آکنه نوزادی وخیم باشد و درمان نشود، ممکن است احتمال ایجاد اسکار بر پوست را افزایش دهد.
متخصصین اطفال
  • به جوش ها دست نزنید: از دست زدن به جوش‌ها یا کندن آنها خودداری کنید. این کار ممکن است باعث آسیب رساندن به پوست نوزاد شود و حتی راه ورود باکتری‌ها و افزایش احتمال عفونت را تسهیل کند. این رفتار مهم در برخورد با آبله مرغان هم بسیار موثر است.
  • از دستگاه بخور استفاده کنید: خشکی هوا می‌تواند باعث وخیم‌تر شدن شرایط آکنه شود. استفاده از دستگاه بخور باعث می‌شود که محیط مرطوبی برای نوزاد خود فراهم کنید که رطوبت پوست نوزاد را حفظ می‌کند.
  • با دقت شست‌‌وشو دهید و آب‌رسانی کنید: شستن و آب رسانی همیشه یک راه حل برای این بیماری و بیماریی هایی مانند بیماری قارچ سیاه است. اگر نوزاد شما دچار آکنهٔ نوزادی شده است، پوست او را مرتب بشویید و از انواع رطوبت‌رسان استفاده کنید. پوست اولین سد دفاعی بدن در برابر عفونت است. از مواد شوینده‌ بسیار ملایم و بدون رایحه استفاده کنید. لوسیون‌ها و مرطوب‌کننده‌های ملایمِ مخصوص پوست نوزادان را تهیه و مرتب از آنها استفاده کنید.
حتما بخوانید
خواص زردچوبه (۱۲ خاصیت شگفت انگیز زردچوبه برای بدن)

درمان جوش صورت نوزاد به روش طبیعی

اگر قصد دارید که حتما از درمان‌های طبیعی برای درمان پوست نوزاد استفاده کنید، حتما با یک پزشک اطفال در میان بگذارید. پزشک، کودک شما را معاینه می‌کند. اگر درمان‌های خانگی و طبیعی آسیبی به پوست او نزند، به شما اجازه خواهد داد که درمان‌های طبیعی را پیگیری کنید. برخی از درمان‌های طبیعی آکنه نوزادی که باید قبل از استفاده از آنها با پزشک مشورت کنید، در ادامه آورده شده است.

شیر مادر

شیر مادر یک درمان فوق‌العاده برای راش‌های نرم و نرمال و همین‌طور آکنه‌ی نوزادان است. شیر مادر دارای اسید لوریک است که خواص شفا‌دهنده‌ای دارد. این شیر پوست را برای درمان آکنه‌ی نوزادان رویه‌سابی می‌کند، زیرا یک مایع ضد باکتری و ضد میکروبی طبیعی است. علاوه بر این، شیر مادر پوست را از حمله‌ی دوباره‌ی آکنه محافظت می‌کند و آن را درمان و هیدراته نیز می‌کند. بنابراین، ایمن‌ترین و طبیعی‌ترین درمان خانگی برای رفع آکنه‌ی نوزادان باید حتما شامل شیر مادر باشد

شیر مادر

روش انجام کار:

  • خیلی ساده شیر مادر را (چند قطره) روی قسمت‌های آسیب‌دیده‌ی پوست نوزاد پخش کنید.
  • روش دیگر این است که می‌توانید آن را روی کل صورت کودک بمالید. با کمک یک توپ پنبه‌ای یا نوک انگشتان‌تان، شیر را در یک حرکت دایره‌ای روی صورت کودک پخش کنید.
  • بعد از ۲۰ دقیقه، صورت کودک را با استفاده از پارچه‌ی مرطوب و گرم پاک کنید.
  • برای حذف جوش صورت نوزاد ، باید این روش درمانی را سه بار در روز تکرار کنید

روغن نارگیل

فهرست بهترین داروهای خانگی طبیعی برای جوش صورت نوزاد باید شامل روغن نارگیل باشد. این روغن نیز مانند شیر مادر، می‌تواند آکنه‌ی نوزادان را به شیوه‌ی بسیار موثری درمان کند. روغن نارگیل کمک می‌کند که پوست کودک مرطوب شود و از پوست در برابر حمله‌ی باکتری‌ها محافظت می‌کند. علاوه بر این، روغن نارگیل به راحتی جذب پوست کودک می‌شود. همچنین پوست کودک را تغذیه می‌کند زیرا این ماده بمبی از ویتامین E است. هم روغن نارگیل و هم شیر مادر حاوی اسید لوریک هستند، ماده‌ای که به آنها توانایی مبارزه با جوش صورت نوزاد را می‌دهد.

درمان جوش صورت نوزاد با روغن نارگیل

مواد لازم:

  • ۱ قاشق غذاخوری روغن نارگیل
  • توپ پنبه‌ای
حتما بخوانید
از تشخیص تا درمان سرطان ریه

روش انجام کار:

  • ابتدا ۱ قاشق غذاخوری روغن نارگیل آماده کنید. این روغن را مستقیما روی چهره‌ی نوزاد استعمال کنید یا می‌توانید از روغن نارگیل ولرم استفاده کنید.
  • توپ پنبه را در روغن به مدت یک دقیقه غوطه‌ور کنید و به آرامی این توپ پنبه را در ناحیه‌ی آسیب‌دیده‌ی صورت نوزادان بمالید. به مدت ۲۰ دقیقه صبر کنید تا پوست کودک بتواند روغن نارگیل را جذب کند.
  • در نهایت، صورت نوزاد را با استفاده از یک پارچه‌ی مرطوب پاک کنید.

علاوه بر روغن نارگیل سرکه سیب هم در دستور های طبیعی وجود دارد، ولی به یاد داشته باشید مشاوره پزشکی در مصرف مواد طبیعی بسیار مهم است.

سخن پایانی

در این نوشته در مورد جوش صورت نوزاد و روش های درمان آن سخن گفتیم. اگر به نوزاد خود شیر مادر می‌دهید، بهتر است که در مورد رژیم غذایی خود با پزشک اطفال مشورت کنید. ممکن است پزشک به شما توصیه کند که از خوردن برخی غذاها اجتناب کنید. با وجود اینکه این غذاها تأثیر مستقیم روی ایجاد جوش صورت نوزادان ندارد، ولی می‌تواند در بهبود وضعیت کلی سلامت پوست نوزاد، تأثیرگذار باشد؛ به‌خصوص اگر نوزادتان با مشکلاتی مثل اگزما مواجه است. همیشه به یاد داشته باشید مراجعه به متخصص کودکان در بیماری هایی مانند این بیماری و دیستروفی عضلانی بهترین کار ممکن است.

سپاس که در مجله‌ی دکتر بایا همراه ما بودید.  امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

پیشنهاد ما به شما

سم زدایی بدن از طریق پا در خانه

سم زدایی بدن از طریق پا در خانه

سم زدایی پا شامل خیساندن پاهای شما در حمام یونی برای کمک به حذف سموم …

دیدگاهتان را بنویسید