جمعه , 18 آبان 1403
جدیدترین مقالات
رژیم غذایی در بیماران قلبی
Healthy food on a heart shape cutting board. Love of food concept with fruit, vegetables, grains and high fibre foods. Rustic wood textures

راهنمای رژیم غذایی در بیماران قلبی

بیماری های قلبی عرقی یکی از علل اصلی مرگ و میر در دنیا میباشد. در ایران نیز در حدود ۴۰ درصد از آمار مرگ میر مربوط به بیماری های قلبی عروقی میباشد .مهمترین عوامل بوجود آورنده بیماری های قلبی عروقی عبارتند از: فشار خون بالا، افزایش چربی های خون، بیماری دیابت، اضافه وزن، چاقی، استعمال دخانیات و کم تحرکی. در این میان نقش تغذیه مناسب و داشتن تحرک بدنی در پیشگیری وکنترل این بیماری ها بسیار مهم است. افزایش این نوع از بیماری ها ناشی از تغییرات در رژیم غذایی، فعالیت بدنی و مصرف دخانیات میباشد که به دلیل تغییر در شیوه زندگی ناشی از شهر نشینی صنعتی شدن پدید آمده است. امروزه مردم نسبت به گذشته بیشتر غذاهای پرکالری مصرف میکنند و رژیم غذایی پر انرژی دارند، از طرفی تحرک و فعالیت بدنی آنان کمتر شده است. بنابر این یکی از مهم ترین فاکتورها برای جلوگیری از بروز بیماری های قلبی عروقی تغییر رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی ناسالم است.

عوامل موثر در بروز بیماری های قلبی عروقی شامل اختلال در چربی خون، چاقی، فشار خون بالا، استرس های روحی و روانی، کم تحرکی، استعمال دخانیات و رژیم غذایی نامناسب است.در این مقاله، به بررسی رژیم غذایی مناسب برای بیماران قلبی پرداخته خواهد شد و نکات مهمی که باید در نظر گرفته شوند بیان خواهد شد.


فهرست مطالب


رژیم غذایی در بیماران قلبی چیست؟

بیماری‌های قلبی اغلب به دلیل انسداد عروق خونی که پیش از این به دلیل تجمع چربی‌های ناسالم روی دیواره آن‌ها اتفاق می‌افتد. مصرف چربی‌های اشباع شده، موجود در محصولات لبنی چرب، گوشت قرمز و مواد خمیری، باعث افزایش کلسترول بد (LDL) در خون و کاهش کلسترول خوب (HDL) می‌شود که می‌تواند ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش دهد.

رژیم غذایی در بیماران قلبی

رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در ارتباط با بیماری‌های قلبی دارد. مطالعات بسیاری نشان داده‌اند که نوع رژیم غذایی مصرفی بر سلامت قلب تأثیر مستقیم دارد. تحقیقات علمی نشان داده‌اند که رژیم غذایی نادرست و غیر اصولی، به ویژه با مصرف بالای چربی‌های اشباع شده، می‌تواند عوامل ایجاد و تشدید بیماری‌های قلبی باشد.

رژیم‌های غذایی غنی از میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و آجیل‌ها و دانه‌های روغنی حاوی چربی‌های ناسالم کمتر ، ماهی و مواد پروتئینی نیمه‌کم چرب مانند رژیم مدیترانه‌ای به دلیل چربی‌های ناسالم کمتر، کلسترول کمتر و فیبر بالا برای سلامت قلب بسیار مفید هستند و حتی می‌تواند به بهبود سلامت قلبی کمک کند. این نوع رژیم‌ها می‌توانند عوامل خطر برای بیماری‌های قلبی مانند فشار خون بالا و کلسترول بد را کاهش داده و عملکرد قلب و عروق را بهبود بخشند. همچنین، مصرف میوه‌ها و سبزیجات که حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها هستند، می‌تواند از آسیب‌های اکسیداتیو به عروق قلبی جلوگیری کند. به همین دلیل، رژیم غذایی حاوی میوه‌ها و سبزیجات به عنوان یکی از موارد اصلی در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی توصیه می‌شود.

به طور کلی، رژیم غذایی سالم و متنوع باعث افزایش سطح سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود. اما برای بهره‌مندی بهتر از این ارتباط، مهم است که به همراه مصرف رژیم غذایی مناسب، فعالیت‌های ورزشی منظم و کاهش استرس نیز در زندگی روزمره‌تان توجه کنید. این اقدامات یکنواخت و ثابت به سمت بهبود سلامت قلبی‌تان همراه باشند و در جلوگیری از بیماری‌های قلبی تأثیر بسزایی خواهند داشت.

طرز تهیه غذا برای بیماران قلبی

به‌صورت کلی برای داشتن بهترین رژیم غذایی برای بیماران قلبی مهم است که به برخی اصول در تهیه غذاها و از همه مهم‌تر بایدها و نبایدها در خصوص موادی که باید و موادی که نباید مصرف کنند، پایبند بود. باتوجه‌به منبع مورداعتماد انجمن قلب آمریکا (AHA)، اینها اصول اساسی رژیم غذایی قلبی هستند و باید برای درمان ناراحتی قلبی به آنها توجه داشته باشید.

  • در غذاهایی که تهیه می‌شود حتماً باید طیف گسترده‌ای از سبزیجات و میوه‌ها گنجانده شود.
  • در تهیه این غذاها باید مصرف نمک و شکر کاملاً محدود شود.
  • غلات کاملاً باید جای غلات تصفیه شده و سفید را بگیرد.
  • مصرف پروتئین‌های گیاهی باید بیشتر در برنامه غذایی باشد.
  • مصرف روغن باید بسیار کم و محدود باشد و ترجیحاً برای تهیه غذاها از روغن‌های گیاهی مانند روغن‌زیتون یا روغن‌های کنجد و ذرت استفاده کرد.
  • مصرف غذاهای فراوری‌شده باید محدود و ممنوع شود.

طرز تهیه مرغ برای بیماران قلبی

بیماران قلبی برای مصرف مرغ بهتر است مرغ بدون پوست یا ترجیحاً گوشت بوقلمون بدون چربی را مصرف کنند. علاوه بر این مرغ‌ها باید به‌صورت آب‌پز یا بخارپز شده باشند و می‌توان در کنار آن از انواع سبزیجات بخارپز نیز استفاده کرد. دستورات غذایی متعددی برای تهیه یک مرغ رژیمی به همراه سبزیجات تازه وجود دارد. محدود کردن مصرف نمک و روغن در تهیه مرغ برای بیماران قلبی ضروری است. بهتر است غذاها را با گیاهان عطری، ادویه‌ها و غیره به‌جای نمک طعم‌دار کرد.

حتما بخوانید
آلانین چیست؟

معرفی غذاهای مفید رژیم غذایی در بیماران قلبی

نوع رژیم قلب انتخابی برای بیماران پس از حمله قلبی یا داشتن هر گونه بیماری مرتبط با قلب و عروق باید بر اساس سابقه بیمار، سن و شرایطی که دارد انتخاب شود.

میوه‌ها و سبزیجات:

میوه‌ها و سبزیجات حاوی فیبر و آنتی‌اکسیدان‌ های مفیدی هستند که به بهبود سلامت قلب کمک می‌کنند. مصرف روزانه میوه‌ها و سبزیجات تازه‌ای مانند سیب، هندوانه، انگور، خیار و گوجه‌فرنگی در طی رژیم توصیه می‌شود. هر آنچه درباره کهیر باید بدانید.

ماهی و مواد پروتئینی:

ماهی‌ها حاوی اسیدهای چرب امگا-3 هستند که به سلامت قلب کمک می‌کنند و از جمله مواد پروتئینی مفید برای قلب محسوب می‌شوند. مصرف ماهی‌هایی مانند انواع ماهی و حتی ماهی تُن توصیه می‌شود.

آنتی‌اکسیدان‌ها :

آنتی‌اکسیدان‌ها که در میوه‌ها و سبزیجات وجود دارند، به خلاف اکسیدان‌ها، از آسیب به سلول‌ها جلوگیری می‌کنند و به حفظ سلامت قلب کمک می‌کنند. از جمله آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توان به ویتامین C و E اشاره کرد که در میوه‌ها مانند پرتقال، توت فرنگی و آلو و سبزیجات مثل بروکلی و بادمجان یافت می‌شوند.

میوه های مجاز در رژیم غذایی در بیماران قلبی

میوه‌های مفید برای بیماران قلبی بدون استثناء سرشار از فیبر، پتاسیم و منیزیم هستند، یعنی دقیقا مواد آلی که به راحتی در غذاهای دیگر یافت نمی‌شوند. اگرچه خوردن میوه‌های تازه و نو برانه‌ی هر فصل، خیلی اهمیت دارد اما از مصرف میوه‌های فریز شده، خشک شده و حتی بصورت کنسروی نیز غافل نشوید. خلاصه هر طوری که هست راهی برای مصرف هر چه بیشتر این موجودات خوشمزه در رژیم غذایی‌تان باز کنید.

1- هندوانه

دندان های شیرین خود را در حال خوردن یک تکه از هندوانه راضی و خشنود کنید، یک درمان کم کالری که سرشار از فیبر و یک منبع بزرگ از آنتی اکسیدان ها، با توجه به نظر دکتر سارا سامان، متخصص قلب و عروق مرکز قلب لگاسی در دالاس فورت ورث متروپلکس می باشد. سامان می گوید: “این یک منبع ارزشمند از لیکوپن است که با کاهش خطر بیماری قلبی و سرطان مرتبط می باشد،”. “هندوانه سیترولین را نیز تامین می کند ، که ممکن است سلامت رگ های خونی ما را بهبود بخشد و حتی ممکن است مزایایی برای افراد مبتلا به اختلال در نعوظ و دیابت داشته باشد.” هندوانه همچنین منبع ویتامین C و A، و همچنین پتاسیم و منیزیم می باشد.

2- گوجه فرنگی

گوجه فرنگی حاوی دوز جامد ویتامین C مرتبط با سلامت قلب هست و مانند هندوانه، غنی از لیکوپن هستند. “سعی کنید سس گوجه فرنگی خود را با گوجه فرنگی تازه درست کنید و پونه کوهی و سبزیجات خرد شده را برای داشتن یک سس پاستا لذیذ خانگی با قدرت آنتی اکسیدانی بالا به آن اضافه کنید،” توصیه ی کری گلاسمن، متخصص تغذیه در نیویورک ، میزبان پخت و پز تلویزیونی و نویسنده ” رژیم غذایی جدید(و بهبود یافته) شما.” گلاسمن می گوید: ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند ، و از سلول های شما در برابر آسیب محافظت می کند.

3- آووکادو

آوکادو با توجه به نظر بریجت ، یک متخصص تغذیه مستقر در تگزاس پر از چربی های اشباع نشده سالم و یک منبع پتاسیم، ماده معدنی شناخته شده برای کنترل فشار خون است. سووینی می گوید : “آنها همچنین منبع غنی از ویتامین C، فیبر و کاروتنوئید هستند،”.

“کاروتنوئیدها با کاهش خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی همراه هستند.” او می گوید: آووکادو علاوه بر ارائه یک دوز سودمند از فیبر، ثابت شده است که به بدن برای جذب آنتی اکسیدان های دیگر زمانی که با سبزیجاتی مانند اسفناج و هویج خورده می شود،کمک می کند.

4- توت ها

انواع توت ها یک بسته بندی کامل از آنتی اکسیدان ها هستند ، و یک انتخاب میان وعده مناسب برای حفظ سلامت قلب هستند. توت ها موجب افزایش کلسترول خوب (HDL) و کاهش کلسترول بد و همچنین کاهش فشار خون می شود. علاوه بر این، میوه کم کالری، بدون چربی (در هر شکل: تازه، منجمد، خشک شده و یا پخته شده) شامل مواد مغذی هست که موجب رشد استخوان و تبدیل چربی به انرژی می شود. فری می گوید : “این مبارز کوچک سرطان با اکسیداسیون و التهاب مبارزه می کند و باید روزانه خورده شود ،”. و اگر این کافی نیست، این میوه دارای پلی فنول است که نشان داده شده است موجب افزایش سطح نیتریک اکسید می شود، مولکولی که عروق خونی را شل می کند.

5- کلم برگ (نوعی سبزی)

این سبزی ها کم کالری و بسته بندی از مواد غذایی زیادی هستند ، ای سبزی ها حاوی ویتامین K، A و C، و همچنین فولات، منگنز، کلسیم و فیبر و خیلی مواد دیگر هستند. این مواد مغذی مهم به خون اجازه می دهد به طور معمول لخته شود، و به جلوگیری از کلسیفیکاسیون شریان ها کمک می کند و حتی از استخوان ها در برابر شکسته شدن حفاظت می کند . ری فری، متخصص تغذیه در شیکاگو و مربی بین المللی انجمن علوم ورزشی می گوید : ” حتی یافت شده است که این سبزیجات با اتصال به اسیدهای صفراوی در دستگاه گوارش، باعث کاهش کلسترول بدن می شوند “. “برگ کلم برگ سلامت قلب و عروق را با توجه به خواص ضد التهابی خود افزایش می دهد.

حتما بخوانید
نحوه مصرف میخک

6- لوبیا

با توجه به نظر دکتر کیت کانتور متخصص تغذیه گرجستان نصف فنجان از لوبیا در روز سلامت قلب را در شکل مطلوب خود حفظ خواهد کرد. کانتور می گوید : “فیبر محلول، دلیل اصلی مفید بودن لوبیا برای قلب شما است،”. “فیبر به کلسترول متصل می شود و از جذب آن در روده جذب جلوگیری می کند و آن را از ساخت سطوح ناسالم نگه می دارد.” لوبیاهای سیاه ، کلیه ای، لیما، ناوی، پینتو و یا سفید را به وعده غذایی بعدی خود به خاطر دوز اضافی از فیبر محلول، علاوه بر فولات، منیزیم، کلسیم، اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین های B کمپلکس – تمام مواد مغذی ضروری برای حفظ سلامت قلب شما -, اضافه کنید.

7- کوینولا

با توجه به نظر سامان متخصص قلب و عروق مستقر در تگزاس این شبه دانه سحرآمیز پرویی (در واقع یک دانه) یک ماده مغذی چند کاره باور نکردنی هست. سامان می گوید: “این یک منبع ارزشمند از پروتئین های گیاهی است” . “برای سلامت قلب ،سلامت کلیه و فشار خون از پروتئین گوشت قرمز بهتر است.” علاوه بر این، او اشاره می کند که کوینولا شامل تقریبا دو برابر مقدار فیبر نسبت به دیگر دانه ها هست. این ماده سرشار از آنتی اکسیدان و منبع خوبی از چربی اشباع نشده سالم قلبی – همان نوع چربی موجود در روغن زیتون و آوکادو – هست و کوینولا یک منبع از فیبر مورد نیاز و فاقد گلوتن است. علاوه بر این سامان اشاره می کند که ، “کوینولا به آسانی طبخ می شود، بسیار متنوع و واقعا خوشمزه است.

8-  گردو

به عنوان یک میان وعده مناسب در یک کیسه و یا  روی یک سالاد، گردو عملکرد قلب شما را با چربی امگا ۳ سالم و آنتی اکسیدان ها افزایش می دهد. بریجت سووینی ، یک متخصص تغذیه مستقر در تگزاس و نویسنده ” انتظارات تغذیه ای: یک راهنمای عملی و خوشمزه در تغذیه پره ناتال می گوید: ” نشان داده شده است خوردن دو اونس در روز به منظور بهبود عملکرد رگ های خونی در میان افراد مبتلا به دیابت و همچنین محافظت از بیماری های قلبی در افراد در معرض خطر آن می شود ” سووینی اشاره می کند که همچنین تعداد انگشت شماری از آجیل ها نشان داده شده است که به کاهش سطوح کلسترول و ارضای گرسنگی کمک می کند.

9- سیب قلب تپنده برای بیماران قلبی

الحق و الانصاف که با خوردن هر روزه‌ی سیب قرمز از رفتن به دکتر بی‌نیاز می‌شوید. هر آنچه که از مواد معدنی و ویتامین بخواهید در این میوه‌ی قلبی شکل پیدا خواهید کرد. سیب درمانی، نه تنها روش خوبی برای افزودن فیبر و فلاونوئیدها (فلاونوئید از آن آنتی اکسیدان‌های قوی برای سرکوب کردن رادیکال‌های آزاد است که به وفور در میوه‌ها مخصوصا سیب یافت می‌شود) برای بدن شما است، بلکه در تحقیقات مختلف نشان می‌دهد افرادی که به طور منظم سیب می‌خورند کمتر دچار فشار خون می‌شوند.

خوردن سیب برایتان سخت است؟ آن را همانند چای دم کرده و به عنوان نوشیدنی مصرف کنید. مخلوط آب سیب و شیر برای کودکان و سالمندان فوق‌العاده است. برای خرید سیب‌ هم به دنبال سیب‌هایی باشید که پوست شفاف و بدون کوفتگی داشته باشند.

10- زردآلوی ضد سرطان و سکته

یکی دیگر از میوه‌ها مفید برای سلامت قلب زردآلو است. زردآلو سرشار از ویتامین‌های ضروری A، C، E ،K و بعلاوه مقدار فراوانی فیبر است. رنگ نارنجی زردآلو بخاطر وجود آنتی اکسیدان قوی کارتنوئید است که در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود. زرد آلو سرشار از پتاسیم است و همین ماده‌ی کمیاب آن را هم‌رفیق قلب ساخته است. زردآلوهای تازه در فصل تابستان به مدت کوتاهی مهمان ما هستند بنابراین تلاش کنید تا در این فرصت کوتاه از آن‌ها نهایت استفاده را ببرید.

بخاطر خواص خوب زردآلو، از قدیم الایام رسم بوده که آن‌ها را بصورت خشک شده نیز مصرف می‌کردند. زردآلو خشک معروف به برگه زردآلو یا قیسی است. برگه زردآلو همان مواد مغذی موجود در زردآلوهای تازه را با کمی بالا و پایین داراست. بر اساس تحقیقات Nutrition Research کسانیکه هر روز به صورت منظم از برگه‌ی زردآلو استفاده می‌کنند علاوه بر تأمین سلامتی قلب، وزن متعادل‌تری نیز دارند. برای خرید زردآلو، آن‌هایی که درشت‌تر و زردتر هستند را انتخاب کنید.

 11- موز بهترین برای بیماران قلبی

موز تازه با وجود ویتامین b6 و C‌، همینطور فیبر، پتاسیم و منیزیم یکی از گزینه‌های مهم در لیست بهترین میوه‌ها برای سلامت قلب قرار می‌گیرد. فیبر، پتاسیم و منیزیم مثلث کنترل فشار خون و ضربان قلب را تشکیل می‌دهند. مصرف هر روزه‌ی موز حتی به مقدار کم، می‌تواند میزان پتاسیم و منیزیم خون را در حالت نرمال نگه دارد و مسدود شدن رگ‌ها را برای جلوگیری از سکته قلبی به حداقل برساند. برای خرید موز، اگر به دنبال یک موز شیرین و رسیده هستید موزهایی که لکه‌های قهوه‌‌ای دارند را انتخاب کنید ولی درکل، بزرگی و کوچکی اندازه‌ی موز، تأثیری بر کیفیت مواد مغذی‌اش ندارد.

12- پرتقال، گزینه ارزان‌تر از گریپ فروت

پرتقال تامسون میوه‌ی دوست داشتنی و از محبوب‌ترین‌های خانواده‌ی مرکبات است. پرتقال آنقدر خواص خارق‌العاده دارد که جایزه‌ی بهترین میوه‌ برای سلامت قلب را می‌گیرد. تحقیقات نشان می‌دهد که فلاونوئیدهای موجود در پرتقال (نارینژنین و هسپریدین) قدرت ضد التهابی قوی دارند، بنابراین شریان‌ها بدون انسداد در آرامش کامل به عملکرد بهتر قلب کمک می‌کنند. به همین دلیل است که برای تنظیم گردش خون و کاهش خطر ابتلا به انسداد عروق یا اصطلاح تصلب شرایین، پزشکان توصیه می‌کنند که از آب پرتقال به مقدار زیاد استفاده شود. پرتقال همانند سایر میوه‌های موجود در این لیست برای تأمین پتاسیم و فیبر میوه‌ی تمام و کمالی است. برای خرید پرتقال به دنبال آن‌هایی باشید که محل جدا شدن آن از ساقه کوچک باشد، هر چقدر که بزرگ‌تر باشد نشان می‌دهد که پرتقال بیش از حد رسیده و آنقدرها تر و تازه نیست.

حتما بخوانید
بهترین روش ضدعفونی‌کننده زخم + مراحل تمیز کردن زخم

13- هلوی جذاب برای بیماران قلب

هلو منبع غنی ویتامین C، E، K و فیبر است. رنگ زرد آن بخاطر وجود میزان بالای بتاکاروتن است و طبق مطالعه ای که در سال ۲۰۱۸ در ژورنال Circulation Research منتشر شد، نشان داد افرادی که میزان بتاکاروتن خون بالایی دارند احتمال ابتلای آن‌ها به بیماری قلبی بسیار کم است. هلو نیز همانند سایر میوه‌های مفید برای قلب و عروق، با جلوگیری از عوامل خطرناک مثل فشار خون بالا و افزایش کلسترول به سلامت هر چه بیشتر قلب کمک می‌کند. برای خرید هلو، آن‌هایی که بوی شیرین و قوی دارند را انتخاب کنید.

14- قرمز مناسب برای رفع فشار خون

انگور قرمز یکی دیگر از میوه‌های مفید برای قلب است. انگور قرمز سرشار از اسید پلی فنول است. تحقیقات نشان می‌دهد که انگور قرمز با اثرات آنتی‌اکسیدانی خود باعث افزایش کلسترول خوب و کاهش اثرات منفی بر روی فعالیت‌های پلاکت‌های خون شده و به طرز قابل توجهی از بیماری‌های قلبی جلوگیری می‌کند. روغن هسته‌ی انگور در مواقعی که نمی‌توان از انگور تازه مصرف کرد می‌تواند پلی فنول‌های کافی خون شما را فراهم کند.

غلات مجاز در رژیم غذایی در قلب

غلات مجاز برای رژیم غذایی در بیماران قلبی، غلات کامل است. محدود کردن غلات تصفیه شده و در عوض انتخاب غلات کامل به کاهش خطر بیماری قلبی عروقی در فرد کمک می‌کند. غلات کامل حاوی فیبر مفیدتری نسبت به غلات تصفیه شده هستند. مثال‌ها عبارت‌اند از:

  • نان آرد کامل
  • نان سبوس‌دار
  • پاستا غلات کامل
  • جو دو سر
  • برنج قهوه‌ای

ممنوعیات در رژیم قلب کدامند؟

برای کسانی که بیماری قلبی دارند یا در آستانه ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند و باید از یک رژیم قلب مناسب کمک بگیرند، در درجه اول مصرف غذاهای فراوری شده ممنوع است. برای رژیم غذایی در بیماران قلبی باید از غذاهای بسیار فراوری شده مانند چیپس بسته‌بندی‌شده، کلوچه و کراکر خودداری کرد. این غذاها به‌طورکلی نمک زیادی دارند و مواد مغذی کمی در آنها وجود دارد.

رژیم غذایی در بیماران قلبی

برای جلوگیری از مصرف بیش از حد چربی‌های اشباع‌شده، مصرف لبنیات کامل را محدود کنید. ماست، شیر و پنیر کم‌چرب یا بدون چربی را انتخاب کنید. همچنین باید از خوردن غذاها و نوشیدنی‌های حاوی مقادیر زیاد شکر مانند نوشابه‌ها، آب‌نبات‌ها و شیرینی‌ها خودداری کرد. مصرف گوشت قرمز پرچرب، روغن‌های اشباع، سدیم و کافئین نیز باید محدود شود. سدیم بیش از حد ممکن است باعث تجمع مایعات در اطراف ریه‌ها شود، فشارخون را افزایش دهد و بر قلب فشار وارد کند. میزان مصرف قهوه، چای سیاه و نوشابه نیز باید به دلیل جلوگیری از تحریک قلب توسط کافئین محدود شود.

حتی میزان مصرف آب و سایر مایعات نیز در رژیم غذایی در بیماران قلبی عروقی باید محدود شود. در نهایت این که قطعاً برای داشتن بهترین رژیم غذایی در بیماران قلبی باید از مصرف هرگونه فست‌فود، چربی‌های اشباع مانند کره، شیرینی‌ها، الکل و سبزیجات و غذاهای کنسروی خودداری کرد.

میوه های مضر برای بیماران قلبی

در کل میوه‌ها و سبزیجات برای بیماران قلبی مفیدند و بخش اصلی رژیم غذایی در بیماران قلبی را تشکیل می‌دهند. اما بااین‌حال بهتر است از مصرف میوه‌ها به‌صورت فراوری شده، سبزیجات کنسروی، کمپوت‌های میوه یا میوه‌های طعم‌دار‌شده با شکر و غیره در رژیم قلب خودداری کرد

چه غذایی برای قلب مضر است؟

غذاهای سرشار از چربی اشباع شده:

  • گوشت خوک
  • گوشت بره
  • مرغ با پوست
  • کره
  • پنیر و سایر محصولات لبنی کامل یا کم چرب
  • لبنیات پرچرب
  • چربی‌های اشباع شده: چربی‌های اشباع شده که اغلب در محصولات لبنی چرب، گوشت قرمز و مواد خمیری یافت می‌شوند، می‌توانند کلسترول بد (LDL) را افزایش داده و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش دهند.
  • نمک: مصرف بیش از حد نمک می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود که این امر نیز برای سلامت قلب مضر است.
  • شکر و قند: مصرف بیش از حد شکر و قند می‌تواند باعث اضافه وزن و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی شود.

بهترین رژیم غذایی در بیماران قلبی

یک رژیم غذایی مبتنی بر گیاه روی غذاهای گیاهی از جمله میوه‌ها، سبزیجات، دانه‌ها، آجیل، لوبیا و حبوبات تمرکز دارد. یک رژیم غذایی گیاهی سالم مصرف این غذاهای گیاهی با مواد مغذی را به حداکثر می‌رساند و درعین‌حال غذاهای فراوری‌شده، روغن‌های ناسالم و محصولات حیوانی باید به حداقل برسد.

حتما بخوانید
علت پوسته شدن کف پا چیست؟

رژیم مدیترانه‌ای:

رژیم مدیترانه‌ای به عنوان یکی از بهترین رژیم‌های غذایی برای بیماران قلبی شناخته می‌شود و تأثیرات بسیار مثبتی بر سلامت قلبی دارد. این رژیم غذایی بیشتر در کشورهای حوزه دریای مدیترانه از جمله یونان، ایتالیا و اسپانیا مورد استقبال است و به عنوان یک رژیم غذایی سالم مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است.

رژیم مدیترانه‌ای به مصرف فراوان میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، ماهی، مواد پروتئینی نیمه‌کم چرب، زیتون و روغن زیتون تأکید می‌کند. از میان مواد غذایی ذکر شده، زیتون و روغن زیتون به عنوان منبع چربی‌های ناسالم کمتر محسوب می‌شوند که می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهد. همچنین، مصرف میوه‌ها و سبزیجات باعث ارتقاء سطح آنتی‌اکسیدان‌ها در بدن می‌شود که برای سلامت قلب بسیار مفید است

در این رژیم غذایی، مصرف چربی‌های اشباع شده، نمک و قند به حداقل می‌رسد که این موارد همچنین می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی کمک کند. همچنین، مصرف ماهی‌ها که حاوی اسیدهای چرب امگا-3 هستند، نقش مهمی در کاهش التهابات در بدن و بهبود سلامت قلبی ایفا می‌کند.

رژیم مدیترانه‌ای همچنین به عنوان یک رژیم غذایی کم‌ کلسترولی شناخته می‌شود. مصرف کلسترول کمتر می‌تواند به کاهش تجمع چربی‌ها روی دیواره‌های عروق خونی و پیشگیری از انسداد آن‌ها کمک کند که این امر نقش مهمی در پیشگیری از بیماری‌های قلبی دارد.

در کل، رژیم مدیترانه‌ای به دلیل حاوی مواد غذایی مفید برای سلامت قلبی مانند میوه‌ها، سبزیجات، ماهی و چربی‌های ناسالم کمتر، به عنوان یک رژیم غذایی سالم و مناسب برای بیماران قلبی معرفی شده است. با پیروی از این رژیم غذایی، می‌توان بهبود سلامت قلبی را تجربه کرد و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

رژیم دش:

رژیم دش (DASH) یکی دیگر از رژیم‌های غذایی موثر برای سلامت قلبی است که به ویژه برای کاهش فشار خون مورد توصیه قرار می‌گیرد. این رژیم که اختصار “Dietary Approaches to Stop Hypertension” را می‌دهد، اصول سالمی را برای مصرف مواد غذایی توصیه می‌کند که می‌تواند به حفظ و بهبود سلامت قلبی کمک کند.

رژیم دش بر پایه مصرف فراوان میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، ماهی، مواد پروتئینی نیمه‌کم چرب و لبنیات کم چرب تأکید دارد. مصرف میوه‌ها و سبزیجات حاوی فیبر و آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند که این امر برای سلامت قلبی بسیار مهم است.

یکی از ویژگی‌های مهم رژیم داش کم‌نمک ‌بودن آن است. مصرف بیش از حد نمک می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود که این امر برای سلامت قلب مضر است. رژیم داش توصیه می‌کند از نمک کمتر استفاده کرده و از ادویه‌های طبیعی برای افزایش طعم غذاها استفاده کنیم.

همچنین، رژیم دش پیشنهاد می‌دهد مصرف چربی‌های اشباع شده و کلسترول را به حداقل برسانیم. این موارد همچنین می‌توانند به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی کمک کنند. از ماهی‌ها که حاوی اسیدهای چرب امگا-3 هستند، نیز در رژیم داش توصیه می‌شود که این امر به بهبود سلامت قلبی کمک می‌کند.

رژیم دش همچنین به عنوان یک رژیم غذایی کم‌کلسترولی شناخته می‌شود. مصرف کلسترول کمتر می‌تواند به کاهش تجمع چربی‌ها روی دیواره‌های عروق خونی و پیشگیری از انسداد آن‌ها کمک کند.

در کل، رژیم دش به دلیل حاوی مواد غذایی مفید برای سلامت قلبی مانند میوه‌ها، سبزیجات، ماهی و چربی‌های ناسالم کمتر، به عنوان یک رژیم غذایی سالم و موثر برای بیماران قلبی معرفی شده است. با پیروی از این رژیم غذایی، می‌توان بهبود سلامت قلبی را تجربه کرد و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

آیا رژیم dash برای بیماران قلبی مناسبه؟

بله رژیم غذایی dash یکی از اصلی‌ترین گزینه‌هایی است که بیماران قلبی می‌توانند با رعایت آن، زندگی سالم‌تری داشته باشند.

رژیم غذایی مناسب پس از جراحی قلب باز

در حالت ایده‌آل رژیم غذایی در بیماران قلبی که جراحی قلب باز (عمل قلب باز چیست؟) یا عمل بای‌پس قلب داشته‌اند باید شامل موارد زیر شود:

  • گوشت کم‌چرب یا جایگزین‌های آن مانند تخم‌مرغ، توفو، حبوبات و آجیل
  • ماهی‌های روغنی مانند سالمون یا ساردین
  • میوه‌ها و سبزیجات کامل
  • دانه‌های کامل غلات برای تامین مواد مغذی موردنیاز بدن

پروتئین یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین منابع غذایی است که بعد از جراحی به آن نیاز است. بدن برای بازسازی ماهیچه‌ها و سایر بافت‌های بدن به پروتئین کافی نیاز دارد تا بتواند بعد از جراحی سریع‌تر بهبود یابد. در مقابل مصرف غذاهایی مانند سوسیس یا گوشت‌های فراوری‌شده، کره، روغن‌های اشباع‌شده، کیک و بیسکویت و غیره باید محدود شود.

رژیم غذایی بیماران قلبی پس از عمل استنت

رژیم غذایی در بیماران قلبی بعد از عمل استنت یا گذاشتن فنر در قلب باید به وعده‌های غذایی کوچک‌تر و مکرر تبدیل شود. به این افراد توصیه می‌شود تا از مصرف غذاهای پرچرب و سنگین مانند گوشت خوک، گوشت گاو یا صدف خودداری کنند، چرا که به‌احتمال زیاد باعث انسداد استنت می‌شوند.

بافت‌های نرم ماهی سالمون، تکه‌های کوچک گوشت‌های کم‌چرب، مصرف غلات سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای، کینوآ، دانه‌های چاودار، جو دوسر و دانه‌های روغنی و انواع آجیل می‌توانند بهترین رژیم قلبی برای کسانی باشد که عمل استنت داشته‌اند. معمولا جراح به بیماران توصیه می‌کند تا حداقل دو روز بعد از عمل استنت از یک رژیم غذایی غنی از پروتئین و به‌صورت مایع پیروی کنند.

حتما بخوانید
درمان شکستگی زانو چقدر طول میکشد؟

رژیم غذایی بیماران آریتمی قلب

رژیم غذایی در بیماران قلبی عروقی که دچار آریتمی قلبی (آریتمی قلب چیست؟) هستند نیز مشابه رژیم غذایی توصیه‌شده به مابقی بیماران قلبی و عروقی است و شامل میوه‌ها و سبزیجات تازه، دانه‌های غلات کامل، محصولات کم‌چرب، پروتئین‌ها مانند گوشت، دانه‌ها، آجیل‌ها و لوبیا، غذاهای کم‌نمک، کم شکر و کم‌چرب می‌شود. علاوه بر این به بیماران درگیر با آریتمی قلبی شدیداً توصیه می‌شود که از مصرف زیاد قهوه یا چای، الکل، سدیم بالا، مکمل‌های گیاهی و غیره خودداری کنند.

آیا رژیم غذایی بیماران قلبی برای مبتلایان به سرطان مفید است؟

ممکن است برخی متخصصین به بیماران مبتلا به سرطان توصیه کنند، برای بهبود وضعیت بدن پس از درمان عارضه سرطان از رژیم غذایی بیماران قلبی پیروی کنند و این شاید عجیب به نظر برسد. باید متذکر شویم که عارضه‌های خاص همچون سرطان و روش‌های درمانی این نوع بیماری‌ها بر سلامت قلب تأثیر مخرب خواهد داشت، بنابراین متخصصین با دلیلی روشن چنین توصیه‌ای می‌کنند. درمان بیمار سرطان امکان دارد فرد را درگیر اختلالات و بیماری‌های قلبی کوتاه‌مدت و دائمی کند. این رژیم می‌تواند به این بیماران در کنترل آسیب‌های قلبی ناشی از سرطان کمک زیادی بکند.

آیا رژیم غذایی در بیماران قلبی با بیماران قلبی دیابتی فرق دارد؟

بله در بیماران قلبی دیابتی ممکن است مصرف برخی از میوه‌ها که قند بالایی دارند هم محدود شود.

غذا برای بیماران قلبی دیابتی چی خوب است؟

بسیار مهم است که افراد دیابتی به سلامت قلب خود توجه کنند.

  • این افراد باید یک کربوهیدرات پیچیده سالم را با مقداری پروتئین و کمی چربی سالم برای وعده های غذایی و میان وعده هایشان ترکیب کنند.
  • همچنین آنها باید از چربی های ترانس پرهیز و چربی های اشباع شده را محدود کنند.

بهترین راه برای پیشگیری از بیماری قلبی این است که به خوبی از خودتان و بیماری دیابتتان مراقبت کنید. ما در ادامه چند روش برای کنترل رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی به شما معرفی می کنیم:

۱- در رژیم غذایی قلبی دیابتی هوشمندانه خرید کنید

هنگام خرید مواد غذایی، برای یک هفته برنامه ریزی کنید و همیشه یک لیست کامل به همراه داشته باشید.

  • سبزیجات و میوه های فصل بخرید.

در محیط فروشگاه به دنبال محصولات فصلی باشید. اما همه چیز نباید تازه باشد. سبزیجات و میوه های ساده و منجمد هم می توانند جایگزین های آسان و راحتی برای مواد غذایی غیر فصلی باشد.

  • به دنبال غذاهای غلات کامل با فیبر بالا باشید.

زمان خود را در قفسه هایی که غذاهای بسته بندی شده دارند و ممکن است سالم نباشند، محدود کنید.

  • مواد غذایی کم نمک و کم شکر بخرید

به مقدار نمک و شکر هر محصولی که می خرید نگاهی دقیق بیندازید. همه ما باید نسبت به سدیم و شکر اضافی در غذاهای بسته بندی و فرآوری شده حساس باشیم. از مصرف محصولات با قند زیاد خودداری کنید و به نام های دیگر آن در لیست مواد تشکیل دهنده مانند ساکارز، عسل و شربت ذرت با فروکتوز بالا توجه کنید.

مراقب غذا های رایگان و شعار های خریدی مثل ” یکی بخر، یکی مجانی ببر” باشید. زیرا اگر آنها مواد سالمی نباشند، نه تنها سودی از این خرید نصیب شما نمی شود بلکه ضرر هم خواهید دید.

  •  کربوهیدارت های پیچیده و سالم را انتخاب کنید

بشقاب غذای خود را متعادل کنید. برای خوردن یک وعده غذایی آماده هستید؟ بهترین راهکار شما در رژیم غذایی قلبی دیابتی این است:

  • با یک بشقاب کوچک شروع کنید. نیمی از آن را با سبزیجاتی مانند کدو تنبل، مارچوبه کبابی یا سالاد پر کنید.
  • برای یک چهارم بعدی بشقاب خود، یک کربوهیدرات سالم مانند یک سیب زمینی شیرین کوچک، برنج قهوه ای، بلغور گندم کامل یا ماکارونی سبوس دار در نظر بگیرید.
  • بقیه بشقاب خود را با یک پروتئین بدون چربی پر کنید، مثل یک تکه ماهی یا مرغ بدون پوست.

سخن پایانی

شما در این مقاله با رژیم غذایی در انواع بیماران قلبی آشنا شدید. همچنین از اهمیت داشتن رژیم غذایی در بیماران قلبی دیابتی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا رژیم غذایی مدیترانه‌ای برای بیماران قلبی مناسب است؟

بله، رژیم غذایی مدیترانه‌ای برای بیماران قلبی بسیار مناسب است. این نوع رژیم غذایی بر اساس مصرف فراوان میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، ماهی، مواد پروتئینی نیمه‌کم چرب، زیتون و روغن زیتون ساخته می‌شود. این رژیم غذایی دارای چربی‌های ناسالم کمتری است و باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود. همچنین، مصرف میوه‌ها و سبزیجات باعث ارتقای سطح آنتی‌اکسیدان‌ها در بدن می‌شود که برای سلامت قلب بسیار مفید است.

آیا ورزش مناسب برای بیماران قلبی تأثیرگذار است؟

بله، ورزش مناسب برای بیماران قلبی تأثیرگذار است. ورزش می‌تواند به بهبود عملکرد قلب و عروق کمک کند و فشار خون و کلسترول را کاهش دهد. انجام فعالیت‌های ورزشی منظم می‌تواند عوارض بیماری‌های قلبی را کاهش داده و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد.

پیشنهاد ما به شما

سم زدایی بدن از طریق پا در خانه

سم زدایی بدن از طریق پا در خانه

سم زدایی پا شامل خیساندن پاهای شما در حمام یونی برای کمک به حذف سموم …

دیدگاهتان را بنویسید