یکی از مسائلی که در دوران بارداری مهم می باشد انجام درمان های دندانپزشکی می باشد . پزشکان بر این نظر می باشند که در صورتی که نیاز به درمان دندانپزشکی اورژانسی و فوری باشد باید مادر تحت درمان قرار گیرد. در مواردی پوسیدگی دندان به قدری زیاد می باشد که به سایر قسمتهای دهان از جمله لثه و استخوان رسیده و باعث آسیب آنها می شود. در برخی موارد سایر دندان ها را نیز دچار آسیب می کند که با توجه به نظر پزشک درمان صورت می گیرد . اما در مورد خدمات دندانپزشکی که جنبه زیبایی و انتخابی دارد مانند لمینت دندان در دوران بارداری ضرورت ندارد و بعد از زایمان می توان انجام داد. اگر برایتان سوال است که خانمهای باردار هم میتوانند این کار را انجام دهند یا بهخاطر احتمال مشکلات بارداری باید تا بعد از زایمان برای لمینت دندان صبر کنند پیشنهاد میکنیم که تا انتهای این مطلب با ما باشید.
فهرست مطالب
- لمینت دندان برای زنان باردار
- آیا امکان لمینت در دوران بارداری وجود دارد؟
- عوارض لمینت دندان برای زنان باردار چیست؟
- بهترین زمان کامپوزیت کردن دندانها در دوره بارداری چه موقع است؟
- چرا نباید در بارداری دندانها را لمینت کرد؟
- لمینت در دوران بارداری خطرناک است؟
- نحوه مراقبت از دندانهای کامپوزیت شده در بارداری
- سخن پایانی و سوالات متداول
لمینت دندان برای زنان باردار
تقریبا هیچ دندانپزشک یا دکتر زنانی را پیدا نمیکنید که انجام لمینت دندان برای زنان حامله را توصیه کند. از نظر آنها خانمهای باردار در این دوره صرفا مجاز به درمانهای ضروری و اورژانسی دندانپزشکی هستند؛ یعنی خرابی یا پوسیدگی دندانی بهحدی رسیده باشد که قسمتهای زیادی از دهان و دندان درگیر شده یا احتمال سرایت عفونت به خون و بروز مشکلات بارداری بالا باشد. درغیراین صورت، بهتر است که هرگونه خدمات دندانپزشکی ازجمله لمینت دندان به بعد زایمان موکول شود.
آیا امکان لمینت در دوران بارداری وجود دارد؟
بارداری دورهای است که نیاز به مراقبت و توجه ویژه دارد؛ زیرا مادر باید علاوه بر سلامت خود، به سلامت جنین نیز توجه کند. در این مدت، مصرف بسیاری از غذاها و داروها ممنوع است، برخی از فعالیتها باید متوقف شود و مادر باید از خود به خوبی مراقبت کند. دوره بارداری به دلیل حساسیتهایش ممکن است کمی چالشبرانگیز باشد. به همین دلیل، بهتر است از انجام کارهای غیرضروری در این دوره خودداری کرده و این اقدامات را به موقع و بعد از اتمام دوران بارداری انجام دهید.
- بیشتر بخوانید: دربارهی حساسیت دندان بیشتر بدانید
برای انجام لمینت دندان، نیاز به حداقل دو جلسه حضور در مطب دندانپزشکی دارید. این مراجعات ممکن است زمانبر و خستهکننده باشند، به ویژه اگر مطبها شلوغ باشند و فرد باید برای مدت طولانی در انتظار باشد. در نتیجه، نشستن در اتاق انتظار ممکن است آزاردهنده باشد و مادر را ناراحت کند.
از طرف دیگر، باید به یک نکته مهم توجه کنیم که لمینت نقش معالجهای برای مشکلات ضروری مانند پوسیدگی دندان ندارند. به عنوان مثال، فرض کنید یک زن باردار دارای یک دندان پوسیده باشد که این پوسیدگی به دندانهای دیگر انتقال یافته است. در این مواقع، ضروری است که به یک دندانپزشک مراجعه کنید و ابتدا مشکل پوسیدگی را درمان کنید، زیرا پوسیدگی علاوه بر آسیب به دندانها میتواند باعث درد شود. نکته دیگر مهم در این دوران، شرایط دندان و دهان زنان باردار است.
بارداری میتواند باعث بروز کمبودهای مختلفی در بدن زن حامله شود. دلیل این امر این است که بدن زن ابتدا جنین را تغذیه میکند و مواد مورد نیاز برای رشد او را فراهم میکند. به همین دلیل ممکن است سطوح کلسیم و ویتامینها در بدن زن کاهش یابد. به همین علت پزشکان توصیه میکنند که زنان باردار از مکملهای مخصوص دوران بارداری استفاده کنند.
بین مشکلاتی که در دوران بارداری ممکن است برای دندانها و دهان زنان پیش آید، میتوان به ضعیف شدن مینای دندان و التهاب لثه اشاره کرد. دلیل اصلی بروز این مشکلات ضعف بدن زنان در این دوره است. بنابراین، زنانی که قصد دارند باردار شوند، باید به خوبی از خود مراقبت کنند و تغذیه مناسبی داشته باشند. کلسیم که برای استحکام دندانها بسیار حیاتی است، در این دوره کم میشود. جنین برای رشد استخوانها به کلسیم نیاز دارد و این کلسیم از بدن مادر کم میشود که ممکن است باعث ضعف دندانها و استخوانهای مادر شود.
- بیشتر بدانید: دربارهی عوارض دندان قروچه چه میدانید؟
تهوع مداومی که زنان باردار تجربه میکنند، یک عامل دیگر است که میتواند باعث ضعیف شدن مینای دندان شود. استفراغ میتواند بازگشت اسید معده به دهان را تسهیل کند و این اسید میتواند باعث تخریب مینای دندان شود. مینای دندان یکی از مهمترین بخشهای دندان است و حتی با این وجود، اگر به صورت مداوم در معرض اسید معده قرار بگیرد، ممکن است آسیب ببیند.
التهاب لثه نیز از مشکلات معمولی در دوران بارداری است. زنان باردار در این دوره تغییرات هورمونی زیادی تجربه میکنند که میتواند به لثهها آسیب برساند. برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است فشار زیادی به لثهها وارد نشود زیرا لثهها در این دوره حساستر شدهاند و طبیعتا حساسیت دندانی را تجربه میکنند.
عوارض لمینت دندان برای زنان باردار چیست؟
انجام لمینت دندان در خانمهای حامله، عوارض و مشکلات بارداری را برای مادر و جنین بهدنبال دارد. از عوارض لمینت دندان در زنان باردار میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱. تورم و التهاب لثه
تغییرات هورمونی در بدن خانمها در حاملگی مشکلات و دردسرهای زیادی ایجاد میکند که علائم آن بیشتر از همه در دهان و دندان نمایان میشود. التهاب لثه در بارداری شایع بوده و در صورت لمینت تشدید شده و ممکن است باعث بیماریهای جدی شود. لمینت دندان و پوسیدگی دندان با هم ارتباط دارند و این مشکل در بارداری تشدید میشود. درباره جرم گیری دندان بیشتر بدانید.
۲. کاهش کلسیم در بدن مادر
جنین از مواد مغذی بدن مادر بهخصوص کلسیم تغذیه میکند که آن را از دندان و استخوانهای مادر میگیرد. انجام لمنیت در دوران بارداری باعث کاهش کلسیم بدن مادر میشود. عوارض آن هم تحلیلرفتن دندانهای مادر خواهد بود.
۳. تحلیل مینای دندان
علاوهبر مشکلات لثهای، تحلیل مینای دندان هم در این دوران معمولا زیاد دیده میشود. برای انجام لمینت دندانپزشک باید بخشی از مینای دندان را بتراشد، این یعنی میزان آسیبدیدگی مینای دندان در دوران حاملگی بیشتر است.
بهترین زمان کامپوزیت کردن دندانها در دوره بارداری چه موقع است؟
بهترین زمان برای کامپوزیت کردن دندانها، قبل یا پس از بارداری است. به طور کلی دندانپزشکان انجام خدمات دندانپزشکی ضروری را برای دوره ۳ ماهه دوم بارداری برنامه ریزی میکنند. در ادامه توضیحات لازم درباره زمانهای مناسب و نامناسب انجام خدمات دندانپزشکی در این دوران را بیان کردهایم:
لمینت در سه ماهه اول بارداری
در این دوره از بارداری، جنین در آسیب پذیرترین دوران خود قرار دارد. از آنجایی که جنین از مادر تغذیه میکند، مادر باید در طول این دوره نسبت به مواد غذایی و داروهایی که دریافت میکند، حساسیت زیادی به خرج دهد. بر این اساس بهتر است در این دوران تا حد امکان از انجام خدمات دندانپزشکی که نیاز به دریافت دارو است، اجتناب شود. داروی بیحسی و همچنین داروهای ضد التهاب و مسکن درد، از جمله این موارد هستند.
لمینت دندان در سه ماهه دوم بارداری
دندانپزشکان معمولاً سعی کنند برای زنانی که باردار هستند درمان آنها را فقط در سه ماهه دوم بارداری برنامه ریزی کنند. معمولاً این دوره بهترین و مناسبترین دوره برای انجام این خدمات است. زیرا جنین در ۳ ماه دوم بارداری به رشد نسبتاً خوبی رسیده است و آسیب پذیری آن کمتر از ۳ ماه اول است.
به همین دلیل در این دوره در صورت تأیید متخصص زنان و زایمان و همچنین موافقت دندانپزشک میتوان خدمات درمانی ضروری را انجام داد.
لمینت دندان در سه ماهه سوم بارداری
جنین در ۳ ماه سوم بارداری تقریباً به رشد کاملی میرسد و در این دوران میزان آسیب پذیری او کمتر از ماههای قبلی است. اما از آنجایی که شکم مادر بسیار بزرگ میشود، نشستن و یا دراز کشیدن طولانی مدت بر روی کمر، باعث اذیت شدن مادر میشود. این امر یکی از دلایلی است که انجام خدمات دندانپزشکی را در این دوران سخت میکند.
به همین دلیل در ۳ ماه سوم بارداری نیز بهتر است که تنها خدمات اورژانسی مانند درمان عفونتها و پوسیدگیهای شدید دندانی انجام شوند. زیرا عدم درمان عفونتهای دندان و لثه، سلامت مادر و جنین را به خطر میاندازد.
لمینت در دوران شیردهی
مصرف داروهای ضددرد، بیحسیها، آنتیبیوتیک و ضدالتهابها در دوران شیردهی عوارضی برای نوزاد ندارد. بنابراین، انجام لمینت در دوران شیردهی هیچ محدودیتی ندارد و مادران شیرده میتوانند با خیال راحت برای انجام خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی مراجعه کنند. البته بهتر است قبل از هر اقدامی حتما با دکتر زنان مشورت کنید و دندانپزشک را در جریان شیردهی قرار دهید.
چرا نباید در بارداری دندانها را لمینت کرد؟
برای این که دندانها لمینت شوند، باید مراحلی را طی کنید و کارهایی را انجام دهید. که این کار ها ممکن است برای مادر باردار مضر باشد مانند:
مضر بودن عکس برداری با اشعه ایکس برای مادر باردار:
برای انجام لمینت باید از دندانهای خود عکس بگیرید. برای عکس گرفتن از دندانها از اشعه ایکس استفاده میشود. این اشعه برای جنین مضر است. هر چند در زمان عکسبرداری از میزان ضعیف آن استفاده میشود.
با این حال این اشعه میتواند برای جنین مضر باشد. بدون عکسبرداری هم نمیتوان این کار را انجام داد.
مضر بودن خوابیدن به پشت برای طولانی مدت در دوران بارداری:
نکته دیگر این است که زنان باردار نباید برای مدت زمان طولانی به پشت بخوابند. برای انجام خدمات دندانپزشکی باید برای مدتی روی پشت بخوابید. این وضعیت میتواند برای زنان باردار و جنین سخت و آزاردهنده باشد. همیشه به زنان باردار توصیه میشود که در زمان دراز کشیدن، به پهلو بخوابند. به پشت دراز کشیدن میتواند موجب وارد شدن فشار به جنین شود و عروق خونرسانی جفت را مسدود کند.
استرس:
در طول روند لمینت کردن دندانها، باید از مواد شیمیایی و دستگاههای رادیوگرافی دندان استفاده شود که ممکن است برای مادر باردار نگرانکننده باشد و برای وی استرس ایجاد کند. استرس و نگرانی در دوران بارداری ممکن است تأثیر مستقیمی بر روی سلامت مادر و جنین داشته باشد.
استفاده از داروهای ضد درد:
در برخی موارد و برخی از مراحل لمینت کردن دندانها نیاز به استفاده داروهای ضد درد و آنتیبیوتیک وجود دارد تا از عفونتها پیشگیری شود. در دوران بارداری تجویز داروهای اضافی باید با دقت و توسط متخصصین انجام شود. پس بهتر است که از لمینت کردن در دوران بارداری صرف نظر کنید تا نیازی به آنتیبیوتیک و ضد درد نداشته باشید.
احتمال تغییر رنگ لمینتها:
همچنین در دوران بارداری، بدن ممکن است تغییرات در سطح اسیدیته داشته باشد که ممکن است به تغییر رنگ لمینتها منجر شود و باعث نیاز به تعویض دوباره لمینتها شود. برای اینکه دوباره کاری هم نشود پس بهتر است که از انجام لمینت در دروان بارداری صرف نظر کنید.
برای لمینت دندان در بارداری باید با پزشک زنان مشورت کرد؟
برای انجام خدمات دندانپزشکی ترمیمی یا زیبایی مانند لمینت حتما باید با پزشک زنان مشورت کنید و با تجویز دکتر زنان و مشاوره با دندانپزشک متخصص برای درمان دندانپزشکی اقدام کنید.
لمینت در دوران بارداری خطرناک است؟
لمینت دندان خدمات زیبایی دندانپزشکی است که انجام آن در دوران بارداری چندان ضرورتی ندارد و ممکن است عوارض خطرناکی برای مادر و جنین داشته باشد؛ چرا که احتمال التهاب و تورم لثه، تحلیل مینای دندان و کاهش کلسیم بدن را بههمراه دارد. بهعلاوه اینکه اشعه ایکس برای عکسبرداری دندانها، و به پشت خوابیدن طولانی میتواند خطرناک باشد.
آیا ممکن است لمینت دندان برای جنین خطرناک باشد؟
به پشت خوابیدن طولانی باعث فشارآوردن به عروق خونرسان جفت شده و ممکن است باعث ازبینرفتن جنین بهخاطر کمبود خون شود.
آیا لمینت دندان در حاملگی روی مادر تاثیر می گذارد؟
بله، ممکن است به وقوع مشکلاتی مانند تشدید التهاب لثه، تحلیل مینای دندان و کاهش سطح کلسیم در بدن مادر منجر شود.
نحوه مراقبت از دندانهای کامپوزیت شده در بارداری
اگر شما نیز جزء مادران بارداری هستید که دندانهای خود را کامپوزیت کردهاند، باید بدانید که حفظ سلامت دهان و دندانهای کامپوزیت شده شما از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این دوران احتمال پوسیدگی دندان بیشتر میشود و این پوسیدگیها از زیر کامپوزیتها مشخص نمیشوند. به همین دلیل باید مراقبتهایی که در ادامه آنها را آموزش دادهایم را انجام دهید:
- دریافت مقادیر کافی کلسیم: یک تصور اشتباهی که میان مادران باردار وجود دارد، این است که در صورت کمبود کلسیم در بدن، جنین این یون را از دندانها میگیرد. این در حالی است که کلسیم در ساختار دندان، به صورت ترکیب هیدروکسی آپاتیت قرار دارد و به هیچ عنوان جذب خون و بدن جنین نمیشود. درست است که در صورت کمبود کلسیم، بدن ممکن است آن را از استخوان بگیرد؛ اما این موضوع برای دندان صدق نمیکند. با این وجود، مادر بهتر است مکملهای کلسیمی را دریافت کند تا ساختار دندان مقاومت بیشتری در برابر اسیدهای ناشی از باکتریها داشته باشد.
- رعایت بهداشت دهان و دندان: تهوع صبحگاهی که مادران باردار به آن دچار میشوند باعث میشود مادران نتوانند دندانهای خود را به درستی مسواک بزنند. این امر یکی از دلایل پوسیدگی دندانها در این دوران است. اسید معده که در تهوع صبحگاهی وجود دارد، خود عاملی برای تضعیف مینا و شروع پوسیدگی است. یکی از کارهایی که زنان باردار برای کمک به حفظ بهداشت دهان و دندان خود میتوانند انجام دهند، این است که دهان خود را با محلول آب نمک شستشو دهند.
- توجه به رژیم غذایی: تغییرات در ذائقه و تمایل مادران به مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای شیرین و یا اسیدی از دیگر مواردی است که در بارداری اتفاق میافتد.
همانطور که میدانید قند و اسید به سلامت دندانها آسیب میرساند و یکی از دلایل پوسیدگی دندانها است. به همین دلیل در این دوران باید مصرف این قبیل مواد خوراکی را کنترل کنید و یا پس از مصرف آنها حتماً دندانهای خود را مسواک بزنید. - انجام چکاپهای دندانپزشکی: به این دلیل که فرد پوسیدگیها و یا وجود هر گونه مشکل زیر کامپوزیت را نمیتواند ببیند، توصیه میشود که در این دوران به طور مرتب به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کند. چرا که چکاپهای لازم را انجام دهد تا از سلامت دندانهای خود اطمینان حاصل کند.
سخن پایانی
در این مطلب، ما بررسی کردیم که آیا انجام لمینت برای زنان باردار خطرناک است یا خیر و آیا این خدمات دندانپزشکی زیبایی در دوران بارداری انجام شود یا خیر. اگرچه انجام لمینت به تنهایی خطرناک نیست، اما باید توجه داشت که این فرآیند یک اقدام زیبایی است و اجرای آن در دروان بارداری ضرورتی ندارد.
سوالات متداول
خانم های باردار باید بدانند که در دوران حاملگی خود از موادی که جیوه دارند نباید استفاده کنند. حتی برخی پزشکان مصرف بعضی از غذاها را مانند ماهی که احتمال آلودگی در آن ها وجود دارد را به حداقل می رساند. برای پرکردن دندان در دوران بارداری بهتر است از کامپوزیت استفاده شود.
به شدت توصیه می شود که جراحی دهان و دندان را به دوران بعد از بارداری منتقل کرد. اما ممکن است برخی موارد خطراتی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد که در این صورت مادر مجبور به انجام جراحی می شود.