دوشنبه , 26 شهریور 1403
فلج تارهای صوتی

“فلج تارهای صوتی” از علل تا درمان

تارهای صوتی یا همان پرده‌های صوتی عاملی هستند برای اینکه شما بتوانید صحبت کنید یا آواز بخوانید. جالب است که این تارها حتی در تنفس هم به شما می‌کنند. آن‌ها مانند یک تور، مانع ورود مواد غذایی یا بزاق به راه تنفسی‌تان می‌شوند. یکی از عارضه‌های رایج برای این اعضای کوچک و کاربردی بدن، فلج آن‌هاست. امام آیا درمانی برای این اتفاق وجود دارد؟ علت یا علل رخ دادن آن چیست؟ آیا بعد از درمان باز هم می‌توان زیر آواز زد و با خیال راحت بلند بلند صحبت کرد؟ در این مقاله تا پایان با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی در مورد فلج تارهای صوتی بدست آورید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: “سرطان سینه” از علائم تا درمان


نشانه‌های فلج تارهای صوتی

تارهای صوتی شما دو نوارمنعطف و نازک از ماهیچه بوده که در ورودی نای قرار دارند. هنگامی که صحبت می‌کنید، دو تار به سمت هم آمده تا با لرزش هماهنگ صدا تولید کنند.در وضعیت استراحت، تارها راحت و شل بوده که باعث می‌شود به راحتی نفس بکشید.

در اکثر موارد فلج تارهای صوتی یک طرفه اتفاق می‌اقتد. فلج دو طرفه، وضعیتی نادر ولی بسیار جدی است. ممکن است باعث مشکلات صوتی، تنفس و بلع غذا شود.

علائم و نشانه های فلج تارصوتی عبارتست از:

  • نفس گرفتگی در صوت
  • خشونت صدا
  • تنفس پرسرو صدا
  • ازدست دادن پایه‌ی صوت اصلی
فلج تارهای صوتی
  • خفگی و سرفه حین غذاخوردن، نوشیدن و بلع بزاق
  • نیاز به نفس کشیدن‌های مکرر حین صحبت
  • عدم توانایی برای بلند صحبت کردن
  • از دست دادن رفلکس عوق زدن
  • سرفه‌های غیرموثر
  • صاف کردن مداوم گلو
حتما بخوانید
همه چیز درباره بیماری هموروئید بدانید

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: هر آنچه درباره کهیر باید بدانید


چرا تارهای صوتی فلج می‌شوند؟

در این اختلال، رسیدن تکانه‌های عصبی به تارهای صوتی مختل شده و سبب فلج عضلات صوتی می‌شود. در اغلب موارد پزشک علت فلج تارها را نمی‌دانند، ولی دلایل محتمل شناخته شده می‌توانند:

  • آسیب به تارصوتی حین جراحی: جراحی در گردن یا قفسه سینه فوقانی‌تان ممکن است ممکن واردشدن آسیب به جعبه‌ی صوتی‌تان شود. جراحی‌هایی که حاوی ریسک برای تارهای صوتی هستند، جراحی تیرویئد، پرارتیروئید، مری، گردن و قفسه سینه هستند.
  • جراحت گردن یا قفسه سینه: تروما یه جراحت در این نواحی ممکن است باعث آسیب به عصب مربوط به جعبه‌ی صوتی شود.
  • سکته‌ی مغزی: سکته‌ی مغزی باعث اختلال در جریان خون مغزتان شده و باعث آسیب به نواحی فرستنده‌ی پیام عصبی به جعبه‌ی صوتی در مغز شود.
فلج تارهای صوتی
  • تومورها: تومورها چه سرطانی یا غیرسرطانی، می‌توانند در غضروف، عضلات و اعصاب مرتبط با جعبه‌ی صوتی‌تان رشد نموده و باعث اختلال در این نواحی شوند.
  • عفونت‌ها:برخی عفونت‌ها مانند بیماری لایم، ویروس اپشتین بار و هرپس می‌توانند باعث آسیب مستقیم به عصب تارهای صوتی شوند.
  • اختلالات عصبی: اگر اختلالات عصبی مانند مالتیپل اسکلروزیس(MS) یا پارکینسون دارید، ممکن است فلج تارهای صوتی را تجربه کنید.

درباره‌ی آپاندیس چه می‌دانید؟


روش‌های تشخیص فلج تارها

پزشک ابتدا در مورد علائمتان سوال خواهدپرسید، سپس ممکن است به صدایتان گوش دهد و مدت زمان شروع مشکل در صدایتان را بپرسد. برای بررسی‌های بیشتر ممکن است تست‌های زیر درخواست شود:

  • لارنگوسکوپی: پزشک با استفاده از یک آینه یا لوله‌ی نازک و منعطف(که لارنگوسکوپ یا اندوسکوپ نام دارد)  یا هردو باهم، تارهای صوتی‌تان را معاینه می‌کند. همچنین ممکن است یک تست به نام videostrobolaryngoscopy انجام دهید که از یک وسیله‌ی مخصوص با یک دوربین ریز در نوک یا یک دوربین بزرگ متصل به قطعه‌ی موردنظر برای دیدن دامنه استفاده می‌کند.
حتما بخوانید
خواص زردچوبه (۱۲ خاصیت شگفت انگیز زردچوبه برای بدن)

این اندوسکوپ‌های مخصوص با بزرگنمایی زیاد، اجازه‌ی بررسی دقیق ساختار و عملکرد تارهای صوتی را به پزشک می‌دهد و پزشک می‌تواند درگیری هردو تارصوتی را بررسی کند.

  • الکترومیوگرافی حنجره‌ای: این تست میزان جریان الکتریکی موجود در عضلات صوتی‌تان را اندازه‌گیری می‌کند. برای اندازه‌گیری دکترتان یک سوزن را از پوست گردنتان به سمت تارهای صوتی فرو می‌برد.

این ترفند، اطلاعاتی در مورد روند درمانی‌تان به پزشک نمی‌دهد ولی می‌تواند در مورد چگونگی بهبودتان پزشک را مطلع سازد.

این آزمایش جهت پیش‌بینی روند بهبودی در مدت زمان ۶هفته تا ۶ماه پس از شروع علائم به کار می۲رود.

  • تست‌های خونی و اسکن: باتوجه به اینکه بیماری‌های زیادی می‌توانند به عصب آسیب برسانند، ممکن است به تست‌های بیشتر برای تعیین علل فلج تار‌های صوتی احتیاج داشته باشید. این آزمایش‌ها ممکن است شامل تست خون، اشعه ایکس، اسکنMRIوCTاسکن باشد.

برای مطالعه بیشتر: عمل بینی و انواع آن را بیشتر بشناسید


عوارض فلج تارهای صوتی چیست؟

مشکلات تنفسی ناشی از فلج تارهای صوتی گاهی خفیف است. تنها باعث تغییر کیفیت صدا، خش دار شدن و خشن‌تر شدن آن می‌شود. ولی گاهی این مشکلات بسیار جدی بوده و حتی تهدیدی برای زندگی فرد به شمار می‌روند. 

فلج تارهای صوتی

از آن‌جایی که فلج تارها، مانعی برای باز شدن و یا بسته شدن کامل راه‌های تنفسی است، احساس خفگی در هنگام خوردن غذا و نوشیدن مایعات و یا به اصطلاح آسپیراسیون است‌. آسپیراسیون ناشی از ذات الریه بسیار نادر و در عین حال شدید بوده و نیازمند مراقبت‌های فوری پزشکی است.

درمان فلج تارهای صوتی

درمان از کار افتادگی تارهای صوتی به علت، شدت علائم و زمان آغاز بروز علائم بستگی دارد. درمان شامل صوت درمانی، تزریق بالک، جراحی و یا درمان‌های ترکیبی است. 

حتما بخوانید
جدول غذاهای رژیمی و کم کالری (لیست خرید مواد غذایی رژیمی زیر ۵۰ کالری)

صوت درمانی 

جلسات صوت درمانی شامل تمرین‌ها و یا دیگر فعالیت‌ها برای قوی‌تر کردن تارهای صوتی، بهبود کنترل تنفس در هنگام صحبت کردن، جلوگیری از فشار غیر طبیعی در دیگر عضلات اطراف تار یا تارهای صوتی از کار افتاده و محافظت از راه تنفسی در جریان بلع است. 

گاهی اوقات، مانند زمانی که تارها در یک مکان از کار افتاده باشند و نیازی به تزریق بالک و یا تغییر موقعیت تارهای صوتی نباشد، تنها درمان مورد نیاز بیمار صوت درمانی خواهد بود. 

انجام جراحی برای ترمیم و بهبود تارهای صوتی

اگر علائم فلج تارها خود به خود بهبود پیدا نکند، برای بهبود توانایی صحبت کردن و بلع مواد غذایی درمان‌های جراحی انجام خواهد شد. 

تزریق بالک

 از کار افتادن عصب تارهای صوتی ممکن است منجر به نازک و ضعیف شدن آن‌ها شود. برای اضافه کردن حجم به تارهای فلج شده، پزشک متخصص حنجره (laryngologist)، با کمک یک ماده مانند چربی بدن، کلاژن و یا یک ماده پر کننده به تارهای صوتی حجم بدهد. 

درمان فلج تارهای صوتی

این حجم اضافه شده، تار صوتی آسیب دیده را به وسط حنجره نزدیک‌تر می‌کند. پس بنابراین عملکرد و حرکت تار صوتی مقابل در هنگام صحبت کردن، سرفه کردن و یا عمل بلع به تار صوتی آسیب دیده نزدیک‌تر خواهد بود. 

ایمپلنت های سازه ای

 به جای تزریق بالک می‌توان از روش تیروپلاستی ( thyroplasty) یا جراحی چارچوب حنجره (laryngeal framework surgery) استفاده کرد. در این روش از یک ایمپلنت در حنجره برای جا به جایی مکان تارهای صوتی استفاده می‌شود. در موارد نادر، افرادی که این جراحی را انجام می‌دهند، نیاز به انجام عمل جراحی دوم برای تغییر محل ایمپلنت خواهند داشت. 

حتما بخوانید
درمان شکستگی زانو چقدر طول میکشد؟

جایگزینی عصب آسیب دیده (reinnervation)

 در این جراحی، یک عصب سالم از دیگر نقاط گردن با عصب آسیب دیده تار صوتی جایگزین می‌شود. بعد از انجام این عمل جراحی و برای بهبودی کامل به شش تا نه ماه زمان نیاز است. برخی از پزشکان این روش درمانی را با روش تزریق بالک ترکیب می‌کنند.

تراکئوستومی (Tracheotomy)

 اگر هر دو تار صوتی از کار افتاده و به هم نزدیک شده باشند، جریان هوا کاهش پیدا می‌کند. در این شرایط، فرد برای تنفس با مشکلات زیادی دست به گریبان است. پس نیاز به انجام عمل جراحی نای شکافی یا تراکستومی خواهد داشت. 

فلج تارهای صوتی

در این روش، یک برش در جلوی گردن ایجاد شده تا پزشک به صورت مستقیم به حنجره دسترسی پیدا کند. بعد از آن لوله تنفسی وارد می‌شود و هوا اجازه پیدا می‌کند تا تارهای صوتی را دور بزند. 


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: سیر تا پیاز سنگ لوزه


سخن پایانی

در این مطلب درباره فلج تارهای صوتی و علل و علائم آن خواندیم. قابل ذکر است که افرادی که نیاز به جراحی تیروئید، گلو یا قسمت فوقانی قفسه سینه شان دارند ریسک بالاتری به آسیب اعصاب طناب های صوتی دارند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را رد کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

پیشنهاد ما به شما

سم زدایی بدن از طریق پا در خانه

سم زدایی بدن از طریق پا در خانه

سم زدایی پا شامل خیساندن پاهای شما در حمام یونی برای کمک به حذف سموم …

دیدگاهتان را بنویسید