تاریخ ارسال :
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
تخممرغ، غذایی خوشمزه و بیادعاست که از دیرباز تاکنون در سفره ملتهای مختلف خودنمایی میکند. کمتر خوراکی را سراغ داریم که مانند تخممرغ سریع حاضر شود. در دسترسبودن تخممرغ باعث شده تا بسیاری این خوراکی را به لحاظ منابع غذایی دستکم بگیرند. جالب است بدانید یک عدد تخممرغ دارای چیزی حدود ۶ گرم پروتئین است. جالبتر اینکه تخممرغ اسیدهای آمینهای دارد که بدن قادر به تولید آنها نیست. فایدههای تخممرغ فقط به پروتئین و اسید آمینه آن خلاصه نمیشود. این خوراکی خوشمزه سرشار از مواد مغذی است و جلوی عارضه قلبی را میگیرد. به فایدههایی که گفتیم خاصیت تقویت چشم و مغز را هم اضافه کنید. از آنجایی که افزایش آگاهی درباره خوراکیهای روزانه، تاثیر مهمی برای تغییر رژیمغذایی و خوردن غذاهایی سرشار از مواد مغذی دارد، در ادامه اطلاعات جالبی از فایدههای بیشمار تخممرغ مطرح میکنیم.
سرشار از مواد مغذی
تخممرغ بیشتر از بسیاری از خوراکیهای پرطرفدار دارای ویتامین، مواد معدنی و اسیدهای آمینه است. سلنیوم، فسفر، کولین و ویتامین B12 بهعنوان مهمترین مواد مغذی تخممرغ شناخته میشود. به این مواد مغذی، آنتیاکسیدانها را هم اضافه کنید. همانگونه که حتماً شنیدهاید، آنتیاکسیدان نقش مهمی در جوان نگه داشتن سلولهای بدن دارد. در نتیجه مصرف تخممرغ نه تنها مواد مغذیِ لازمِ بدن را تامین میکند، بلکه باعث جلوی پیری را میگیرد.
کاهش سطح تریگلیسیرید خون
تریگلیسیرید (Triglycerides)، نوعی چربی است که در خون وجود دارد. بدن کالری مازاد خوراکیها را به تریگلیسیرید تبدیل میکند. مقدار زیاد تریگلیسیرید احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته را افزایش میدهد. چربی بیشازحد دور کمر، از افزایش سطح تریگلیسیرید حکایت دارد. خوشبختانه سطح این ماده مضر را بهراحتی میتوان با خوردن تخممرغ کاهش داد.
کاهش احتمال سکته مغزی
تحقیقات مختلفی درباره ارتباط سکته با مصرف تخممرغ وجود دارد. برای نمونه میتوان به تحقیقات اخیری اشاره کرد که چینیها انجام دادهاند. در این تحقیقات مشخص شد افرادی که روزی یک تخممرغ میخورند، به مقدار ۳۰ درصد کمتر در معرض سکته هموراژیک (hemorrhagic stroke) قرار دارند. لازم به ذکر است در دنیای پزشکی به خونریزی داخل مغز، سکته هموراژیک میگویند.
پیشگیری از بیماری قلبی
تخممرغ، سپری دربرابر بیماری قلبی ایجاد میکند. حتی افراد مبتلا به پیشدیابت (prediabetes ) و دیابت نوع دوم نیز پس از خوردن خوراکیهای سرشار از تخممرغ، مقاومت بیشتری در برابر بیماری قلبی پیدا میکنند. بر اساس تحقیقاتی که به آن اشاره کردیم، افرادی که روزی یک تخممرغ مصرف میکنند، حدود ۲۰ درصد کمتر در معرض بیماری قلبی قرار دارند.
کاهش وزن
اگر روز طولانی در پیش دارید، تخممرغ را برای صبحانه انتخاب کنید. از آنجایی که تخممرغ سرشار از مواد مغذی است، مصرف آن باعث میشود تا در طول روز دیرتر احساس گرسنگی کنید. همچنین بدلیل کالری پایین تخم مرغ (70 کالری) این ماده غذایی جایگاه ویژه ای در میان افرادی که تمایل به کاهش وزن خود هستند دارند.
تقویت بینایی
تخممرغ دارای آنتیاکسیدانهای لوتئین (Lutein) و زآگزانتین (Zeaxanthin) است. پزشکهای متخصص چشم بهخوبی میدانند که این آنتیاکسیدانها احتمال ایجاد آب مروارید و عارضههای چشمیِ ناشی از کهولت سن را میگیرد. ناگفته نماند آنتیاکسیدانهایی که به آنها اشاره کردیم در سبزیجاتی با برگ سبز مانند اسفناج نیز وجود دارد. با این حال تخممرغ منبع کاملتری برای این آنتیاکسیدانها به حساب میآید. از طرف دیگر چربیِ تخممرغ باعث جذب راحتتر این مواد مغذی میشود.
افزایش ضریب هوشی
سلولهای خاکستری مغز برای افزایش عملکرد نیاز به ویتامین D دارند. در این زمینه نیز میتوانید از تخممرغ کمک بگیرید. تخممرغ سرشار از ویتامین D است. از طرف دیگر تخممرغ دارای مادهای با نام کلوئین است. به لطف این ماده، نرونهای مغز تقویت میشود. مصرف کالوئین، رشد مغز نوزاد و جنین را به دنبال دارد. در نتیجه بانوان باردار و شیرده بهتر است تخممرغ را به وعدههای غذایی خود اضافه کنند.
عوارض احتمالی تخممرغ
برای شما از فایدههای بیشمار تخممرغ گفتیم، با این حال این خوراکی نیز مانند هر غذای دیگری نکتههایی برای استفاده دارد. برای نمونه تخممرغ بهتر است حتماً کاملاً پخته شود. باکتری با نام سالمونلا در بعضی از تخممرغها وجود دارد. این باکتری فقط با پختهشدن کامل تخممرغ از بین میرود. باکتری که از آن صحبت میکنیم باعث مسمومیت غذایی میشود. اگر خاطر شما باشد، اشاره کردیم که تخممرغ منبعی سرشار از سدیم است. هر سفیده تخممرغ ۴۰۳ میلیگرم سدیم دارد. مقدار بیشازحد سدیم عارضههایی را برای افراد دچار نارسایی قلبی به دنبال دارد. بیماران مبتلا به فشار خون زیاد و دیابت نیز بهتر است در مصرف تخممرغ جانب احتیاط را نگه دارند. دو وعده تخممرغ در هفته از وعدههای غذایی است که به این افراد پیشنهاد میشود.