جمعه , 31 فروردین 1403
اسکیزوفرنی

همه چیز درباره بیماری اسکیزوفرنی

شما تا کنون نام بیماری اسکیزوفرنی را شنیده‌اید؟ در مورد علائم آن چه می‌دانید؟ اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی شدیدترین بیماری روانپزشکی است. مبتلایان به این عارضه صداهایی می شنوند، مناظری خیالی می بینند، یا اعتقاد دارند دیگران قصد کنترل آنها را دارند. این احساسات شخص را دچار ترس می کند و سبب می شود رفتار نادرستی از آنها سر بزند. یادتان باشد فرد مبتلا به اسکیزوفرنی به ندرت می‌تواند خطرناک باشد به خصوص افرادی که از درمان و حمایت مناسب برخوردارند. واقعیت دیگری که در مورد مبتلایان وجود دارد این است که آن‌ها از هوش طبیعی برخوردارند و عقب‌مانده ‌ذهنی نیستند. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره این بیماری کسب نمایید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: زخم معده چیست؟


علل بیماری اسکیزوفرنی چیست؟

روان پریشی اصطلاحی پزشکی است که در آن فرد دچار تجربیات غیر واقعی می شود. مثل شنیدن صداهای غیر واقعی یا دیدن چیزهایی که دیگران قادر به دیدن آنها نیستند. در واقع روان پریشی خود یک علامت است ، نه یک بیماری روانی. تخمین زده می شود که حدود 3٪ از افراد در طول زندگی خود یک دوره روان پریشی را تجربه کرده باشند. افرادی که یک دوره روان پریشی را تجربه کرده اند می گویند ممکن است گیج کننده یا ترسناک باشد زیرا تشخیص اینکه چه چیزی واقعی است و چه چیزهایی واقعی، سخت است. کسی که یک دوره روان پریشی را تجربه می کند در حال درگیری با واقعیت و خیالات است.

اسکیزوفرنی

علت این بیماری به طور دقیق هنوز مشخص نشده است ولی عواملی به شرح ذیل در ایجاد این بیماری نقش دارند :

  • ژنتیک
  • مواد شیمیایی مغز مانند دوپامین
  • اشکال در برخی قسمت های مغز
  • اختلال در سیستم ایمنی بدن و ترشحات غدد بدن
  • عوامل اجتماعی و محیطی
حتما بخوانید
سنگ کلیه

درباره‌ی ادینوفاژی چه می‌دانید؟


انواع اسکیزوفرنی

انواع اسکیزوفرنی عبارتند از:

  • پارانوئید: رایج‌ترین نوع این بیماری پارونویا است که با توهم و هزیان‌های سازمان‌یافته همراه است. به خصوص توهم‌های شنیداری در آن‌ها زیاد دیده‌می‌شود. هزیان‌هایی مانند: سوء‌ظن، بزرگ‌منشی، هزیان حسادت و اینکه فکر می‌کنند تحت تعقیب هستند و … .
  • کاتاتونیک: دچار اختلالات حرکتی می‌شوند، در رفتارهایشان زیاده‌روی نشان می‌دهند و رفتارهایشان عجیب و ناگهانی است. گاهی تحریک‌پذیری و بی‌قراری شدید دارند ولی گاهی دچار بهت‌زدگی و کندی در حرکات می‌شوند و نسبت به محیط پیرامون خود بی‌تفاوت هستند. حتی در هنگام گرسنه‌گی غذا نمی‌خورند و نمی‌توان به آن‌ها غذا داد. این نوع بسیار نادر است.
  • آشفته: رفتارهای آشفته و نامتناسب دارند، حالت صورتشان با گفتارشان تناسب ندارد و اغلب ادا و اطوار درمیاورند. گاهی بدون هیچ علتی شدیدا می‌خندند و نسبت به نظافت بی‌تفاوت هستند.
  • هیجانی: حرکات شدید و گاهی خشونت آمیز دارند.
  • نامشخص: علائم مختلفی از بیماری اسکیزوفرنی را دارند ولی رفتارهایشان مرتب تغییر می‌کند و نمی‌توان آن‌ها را در دسته خاصی قرار داد. از علائم آن‌ها می‌توان به گوشه‌گیری، بیکاری و تغییر در رفتار اشاره کرد. این حالت در صورتی که با هزیان و توهم همراه نباشد ممکن است تشخیصش بسیار دشوار می‌شود.
  • باقیمانده: یعنی قبلا علائم شدید اسکیزوفرنی را تجربه کرده‌اند ولی الان علائم خفیف‌تری دارند که از آن حمله شدید باقیمانده و خیلی جدی نیست.

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: با ترک و شکستگی دندان چه کنیم؟


علائم شیزوفرنی

بخش قابل توجهی از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی مجبور هستند به دیگران اعتماد کنند زیرا قادر به نگه داشتن شغل یا مراقبت از خود نیستند. بسیاری نیز ممکن است در مقابل درمان مقاومت کنند ؛ با این استدلال که هیچ مشکلی در آنها وجود ندارد.

حتما بخوانید
سرکه سیب راز زیبایی پوست و موی شما

برخی از بیماران ممکن است علائم واضحی را نشان دهند اما در موارد دیگر، افراد ممکن است تا زمانی که به توضیح افکار خود بپردازند، خوب به نظر برسند.

علائم و نشانه های اسکیزوفرنی بسته به فرد متفاوت خواهند بود.

علائم به چهار دسته تقسیم می شوند :

علائم مثبت : (همچنین به عنوان علائم روانی شناخته می شود) به عنوان مثال، توهم و هذیان.
علائم منفی : اینها به عناصری اطلاق می شود که از فرد دور شده اند. به عنوان مثال، عدم وجود انگیزه.
علائم شناختی : اینها بر فرآیندهای تفکر فرد تأثیر می گذارد و ممکن است مثبت یا منفی باشند. برای مثال مشکلات تمرکز.
علائم عاطفی : اینها معمولاً شامل علائم منفی هستند مانند احساسات مبهم.

در زیر لیستی از علائم ذکر شده است:

هذیان : بیمار اعتقادات دروغین را به نمایش می گذارد که می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. ممکن است احساس کنند دیگران در تلاشند تا از راه دور آنها را کنترل کنند. یا ممکن است فکر کنند قدرت و توانایی خارق العاده ای دارند.

اسکیزوفرنی

توهم : شنیدن صداها، دیدن اشیا، احساس چشیدن یا بو کردن چیزهایی است که وجود ندارد. با این حال، افراد مبتلا به اسکیزوفرنی ممکن است طیف گسترده ای از توهم را تجربه کنند.

اختلال فکری : فرد ممکن است بدون دلیل منطقی از موضوعی به موضوع دیگر پرش کند.

علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشند :

کمبود انگیزه : بیمار انگیزه خود را از دست می دهد. از اقدامات روزمره مانند شستشو و پخت و پز غافل می شود.

بیان ضعیف احساسات : پاسخ به اتفاقات شاد یا غمناک ممکن است کم یا نامناسب باشد.

حتما بخوانید
تشخیص بیماری از روی لب

دوری از اجتماع : وقتي بيمار مبتلا به اسكيزوفرني از اجتماع خارج مي شود، غالباً به اين دليل است كه آنها معتقدند كسي قصد دارد به آنها آسيب برساند.


برای مطالعه بیشتر: “سرطان سینه” از علائم تا درمان


راه‌های تشخیص اسکیزوفرنی چیست؟

هیچ بررسی آزمایشگاهی برای تشخیص اسکیزوفرنی وجود ندارد، بنابراین پزشکان معمولاً تشخیص را بر مبنای سابقه و علائم شخص فرد مراجعه کننده قرار می‌ دهند. در نوجوانان، ترکیبی از  سابقه خانوادگی و رفتارهای خاص می‎ تواند به پیش‌بینی شروع بیماری اسکیزوفرنی کمک کند. دوره‎ای که علائم آغاز می‎ شود و قبل از اولین تجربه پسیکوز یا روان‌پریشی(FEP)، دوره مقدماتی نامیده می‎ شود.

اسکیزوفرنی

این دوره می ‎تواند روزها، هفته ‎‌ها یا حتی سال‎‌ ا به طول انجامد. گاهی ‎اوقات تشخیص بیماری دشوار است زیرا معمولاً محرک خاصی وجود ندارد. علائم اولیه بیماری در نوجوانان با تغییرات رفتاری نامشخص همراه است؛ این رفتارها شامل خروج از گروه‎های اجتماعی و ابراز سوء‎ظن‏‌های غیرمعمول است، اما این موارد برای تشخیص کافی نیست.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: سیر تا پیاز سنگ لوزه


سخن پایانی

در این محتوا درباره بیماری شیزوفرنی خواندیم. قابل ذکر است که نشانه‌های این اختلال در مردان به‌مراتب سریع‌تر از زنان خود را نشان می‌‌دهند. هر چه علائم زودتر آشکار شوند، شدت بیماری بیش‌تر خواهد شد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

پیشنهاد ما به شما

بیماری ام اس

بیماری ام اس چیست و آیا کشنده است؟ + بررسی علائم و راه های تشخیص و درمان بیماری MS در سال 2024

این روزها ممکن است نام بیماری ام اس را زیاد بشنویم، اما همه ما با …

دیدگاهتان را بنویسید